Četvrtak, 18. travnja 2024.

SUDSKI AKTIVIZAM: Presuda udruzi Vigilare znači zabranu slobode govora

U nedavnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu udruga Vigilare optužena je za ”diskriminaciju” i to zato što je stala u zaštitu domske djece od homo-posvajanja i na tu temu pokrenula internetsku peticiju. No, u istoj presudi spominje se i jedna druga peticija koju je Vigilare pokrenuo 2020. godine – „Stop homo-propagandi državne televizije, Zaustavimo fake duge, zaštitimo djecu i obitelji“ – reagirajući na neprikladan sadržaj na HRT-u. Pri tome je sud propisao da se, uz ostale sankcije, sadržaj s pripadajuće stranice fakeduga.vigilare.org mora ukloniti. Da, dobro ste pročitali: u Hrvatskoj se više ne smije reagirati i negodovati na lgbt+ sadržaj koji emitira javna televizija i to pomoću javnog novca.

Podsjetimo, razlog za pokretanje peticije bio što je 2. svibnja 2020. na HRT-u 3 prikazan film „Janina dugina obitelj“ koji je najavljen kao „dokumentarni film za djecu“. Također, tih je dana predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku primio predstavnike udruge „Dugine obitelji“, kao autore prve dječje homo-slikovnice u Hrvatskoj, podržavši zahtjeve da se traumatiziranu djecu iz domova izručuje tim i takvim grupacijama. Nakon toga protiv Vigilare udruga Dugine obitelji podigla je tužbu.

Prvotnu presudu donijela je sutkinja Županijskog suda Sandra Artuković Kunšt, na što je Vigilare uložio žalbu jer je dotična, kao deklarirana feministica, anarhistica i podupirateljica lgbt ideologije, očito bila pristrana. Žalba je prihvaćena pa su sloboda govora i prava katoličkih vjernika obranjena. Stoga je slučaj završio na Vrhovnom sudu koji je konačnu nepovoljnu presudu donio u prosincu 2021. godine, ali ju je objavio tek u svibnju 2022., što se može protumačiti kao ”dar“ homo-zajednici uoči njihovih lipanjskih aktivnosti. Vrhovni sud je tako, osim presudom, pokazao svoje aktivističko postupanje, a cijeloj hrvatskoj javnosti poručio da će loše proći oni koji se usude suprotstaviti lgbtitd. lobiju.

Takvim je udarom na slobodu govora i izražavanja, a koji je usko povezan sa slobodom vjeroispovijesti (u ovom slučaju katoličke) javnost osjetila kako je to bilo u doba totalitarnog sustava kada je vladao verbalni delikt. Politička korektnost tako se pokazuje kao oruđe cenzure i nova totalitaristička batina u sveopćoj diktaturi relativizma, kako je današnje vrijeme nazvao pokojni papa Benedikt XVI.

Pravna borba se nastavlja. U nastavku donosimo koji je to sadržaj sud zabranio, a koji smo sa stranice peticije, za sada, morali ukloniti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...