Petak, 03. svibnja 2024.

Znate li odakle je sv. Antun Padovanski?

Na današnji dan, 13. lipnja, u Crkvi se slavi blagdan sv. Antuna Padovanskog, koji je među pukom u mnogim našim regijama poznatiji kao sv. Ante. Mnogi Hrvati dobili su ime po ovom svecu, ali se još veći broj vjernika utječe ovome svecu za zagovor i obavlja pobožnosti.

Njegovo počivalište u padovanskoj bazilici privlači hodočasnike iz cijelog svijeta. Ipak, franjevački svetac poznatiji diljem svijeta kao sv. Antun Padovanski nije rođen u talijanskom gradu Padovi nego u Lisabonu.

Portugalski katolici to ističu posjetiteljima svoga glavnog grada. U Lisabonu je sv. Antun Padovanski rođen, kršten i sa samo petnaest godina ušao je u samostan regularnih kanonika sv. Augustina. Deset godina kasnije pristupit će franjevcima.

U Portugalu su ga za vrijeme pastoralna djelovanja zbog uspjeha u raspravama s krivovjernicima i svjedočanstva ljubavi za Krista prozvali „čekićem heretika“. Sv. Franjo Asiški ga je 1224. godine zadužio da poučava teologiju braću franjevce te je nastavio propovijedati kao misionar u Francuskoj i Italiji prije nego što je umro u 36 godini života. Proglašen je 1946. godine naučiteljem Crkve.

Mnogi Portugalci nadaju se da će 1.5 milijuna mladih vjernika, koliko ih se očekuje na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih (WYD) u Lisabonu, otkriti da glavni grad Portugala štuje uspomenu na sv. Antuna Padovanskog. Naime, stanovnici Lisabona svake godine na njegov blagdan održavaju procesiju koja prolazi središtem grada pokraj katedrale svete Marije Velike od Lisabona (Santa Maria Maior de Lisboa) u kojoj je kršten.

U video zapisu možete vidjeti kako je izgledala prošlogodišnja procesija.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...