Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Biskupi osuđuju nacrt Europske unije o “pravu na pobačaj“

U utorak je Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COEMCE) objavila izjavu kojom je potvrdila protivljenje uvrštavanju “prava na pobačaj“ u Povelju o temeljnim pravima Europske unije. Biskupi smatraju da bi to bilo u suprotnosti s naslijeđem Europske unije i ljudskim dostojanstvom.

Predstavnici europskih biskupa napisali su da je potrebno „poštivanje dostojanstva svakog ljudskog bića u svakoj fazi njegova života, osobito u situacijama potpune ranjivosti“ i da to pokazuje „temeljno načelo pravde u demokratskom društvu“. U svojoj izjavi pozvali su se na činjenicu da u međunarodnom pravu ne postoji priznato “pravo na pobačaj“ i podsjetili su birokratske političare iz Bruxellesa da nemaju nadležnost odlučivati o pobačaju u državama članicama EU.

Europski sud za ljudska prava „nikada nije proglasio pobačaj ljudskim pravom unutar Europske konvencije o temeljnim pravima“, dodali su biskupi, dok je nasuprot tome isti sud „pravo na život proglasio temeljnim ljudskim pravom i potvrdio u svoju sudsku praksu da je legitiman cilj država ugovornica konvencije zaštititi nerođeni život“.

Nažalost, za razliku od promijenjenog pravnog okvira u Sjedinjenim Američkim Državama nakon poništene presude u korist Roe protiv Wadea, mnoge europske države zabranjuju pobačaj tek nakon dvanaestog do četrnaestog tjedna trudnoće. Nema niti jedne države članice Europske unije u kojoj je pobačaj zabranjen!

Zanimljivo je spomenuti da je francuski predsjednik Emmanuel Macron u siječnju prošle godine pozvao zastupnike u Bruxellesu da uvedu “pravo na pobačaj” u Povelju o temeljnim pravima, zaključivši da će tako „dati novi život pravima“. U tadašnjoj izjavi, predstavnici COMECE-a izrazili su „duboku zabrinutost i protivljenje prijedlogu”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...