Ponedjeljak, 06. svibnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Bog poziva grješnika na pokoru

XVI. razmatranje. O Božjem milosrđu

2. Bog poziva grješnika na pokoru

Promotri nadalje milosrđe kojim se Bog služi kad grješnika zove na pokoru. Kada se Adam bijaše odmetnuo od Gospodina, i nakon počinjenog grijeha sakrio se pred njegovim licem, evo, Bog budući da je izgubio Adama, ide i traži ga, te maltene plačnim glasom zove ga : „Adame, gdje si?“. On koristi riječi jednog rastuženog oca, tumači o. Periera, koji traži izgubljenog sina. Isto je Bog i s tobom toliko puta to učinio, brate moj.

Bježao si od Boga, a on te je slijedio zovući te, sad nadahnućima, sad grizodušjem, sad s propovijedima, sad žalostima, sad opet smrću tvojih prijatelja. Čini se da je Isus htio reći o tebi, kad je rekao: „Trudio sam se zovući i izgubio sam glas“. Poslušajte, o grješnici, veli, sv. Terezija, eno vas zove onaj Gospodin koji će vas jednog dana suditi. Kršćanine moj, koliko si puta začepio uši kad te je Bog zvao? Zaslužio si da te nikad više i ne zove. Ali ne, tvoj Bog nije prestao zvati te jer se htio s tobom izmiriti, da se tako spasiš.

Oh, Bože! Tko je bio taj, koji te je zvao? Bio je sami Bog neizmjernog veličanstva. A što si ti bio ako ne nevoljni i smrdljivi crv? A zašto te je zvao? Nizašto drugo, nego, da ti povrati život svoje milosti, koju si izgubio. Da bi tko zadobio Božju milost, bilo bi malo, da cijelog života živi u pustinji; a tebi je Bog svoju milost pružao da ju u samom jednom času primiš s jednim pokajanjem, ipak sije odbio. Sa svim tim opet te Bog nije sasvim odbacio, nego ti je, gotovo plačući, išao u susret, govoreći: “Sinko, zašto se ne obratiš i zašto hoćeš da se izgubiš!”

Kad čovjek smrtno sagriješi, tad iz svoje duše Boga izgoni. A Bog, što onda radi? Stoji pred vratima onog nezahvalnog srca i onu dušu na svaki način moli da mu otvori. Da, veli sv. Dionizije Areopogita, Bog ide u susret grješnicima kao jedan prezren ljubavnik, moleći ih da se ne izgube. To isto označuje i sv. Pavao pišući svojim učenicima: „Zaradi Isusa molimo da se izmirite“. I lijepo opaža sv. Ivan Zlatousti tumačeći ove riječi sv. Pavla: „Sam Vas Isus moli“. Što moli? Da se s Bogom izmirite, jer On nije neprijatelj koji ne prihvaća mir, nego vi bježite od izmirenja. Ah, kako ovaj dobri Gospodin po cijeli dan ide u susret mnogim grješnicima, dovikujući im: „Nezahvalnici! Ne bježite više od mene; recite mi zašto bježite? Drago mi je Vaše dobro; drago i ne želim, nego da Vas spasim i zauvijek usrećim; zašto hoćete da se izgubite?“. Ali, Gospodine, što ti to radiš? Zašto tako trpiš i toliko ljubiš ove nesretne odmetnike? Kakvu se dobru od njih nadaš? Ti se ponižavaš kad se toliko žalostiš radi ovih nevoljnih i smrdljivih crva koji od tebe bježe.

Molitva: Evo, Gospodine, pred tvojim nogama grdnog nezahvalnika koji prosi milosrđe: „Oče, oprosti mi“. Ocem te zovem jer si me ti naučio da te tako zovem. Oče moj, oprosti mi. Ne zaslužujem ikakva sažaljenja dok si mi mnogo dobra učinio, a ja tebi mnogo nezahvalan bivao. Ah, radi one ljubavi, koja te je suzbila, Bože moj, da me zauvijek nisi ostavio kad sam od tebe bježao i radi nje iste primi me sad kad ti se vraćam.

Daj mi, Isuse moj, veliku žalost, da gorko oplačem uvrede i zloće kojim sam te nebrojeno puta pogrdio; i pokloni mi poljubac pomirenja. Za uvrede koje sam ti nanio kajem se više nego za ikakvo drugo zlo, mrzim ih i ovu moju mržnju ujedinjujem s onom koju si ti imao, moj Otkupitelju u Getsemanskom vrtu.

Ah, oprosti mi po zaslugama one krvi za me prolivene u istom vrtu. Čvrsto obećavam da te nikada više neću ostaviti i da ću iz svog srca istrijebiti svaku želju koja nije za te. Isuse moj, ljubavi moja, ljubim te više nego ikakvu drugu stvar i uvijek ću te ljubiti i samog ću tebe ljubiti; ali okrijepi me da to sve uzmognem izvršiti; daj da budem sav tvoj. O Marijo, ufanje moje, Ti si Majka milosrđa, moli Boga za me i smiluj se.

Vigilare.info svake nedjelje (i Crkvenim blagdanima) donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja svetoga Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...