Nedjelja, 28. travnja 2024.

Kardinal Burke: Kineski komunisti u svojoj pobuni protiv Boga okrutno progone katolike

Komunistička partija Kine (KPK) našla se na meti novih kritika zbog svoga odnosa prema katolicima u zemlji, a kardinal Raymond Burke nedavno je održao homiliju u bazilici sv. Ivana Krstitelja u Stamfordu, u Connecticutu, za vrijeme koje je osudio komunistički „kontinuirani progon kineskih vjernih katolika i klerika“.

Potičući katolike na molitvu za Crkvu u Kini, kardinal Burke naglasio je kako kineski katolici „trpe nemilosrdan progon od strane vlade koja se desetljećima buni protiv Boga i njegova Utjelovljenog Sina, našega Gospodina Isusa Krista, i okrutno progoni Njegovu djecu, članove Mističnog Tijela Kristova“.

Osvrnuo se i na jednostrano imenovanje novog biskupa Šangaja – Komunistička partija Kine uklonila je prijašnjeg biskupa Šangaja i na njegovo mjesto postavila biskupa Shen Bina – naglasivši kako smo „svjedoci krajnjeg prezira komunističke vlade Kine prema Katoličkoj crkvi“  i da komunisti ne pokazuju „poštovanje prema nasljedniku sv. Petra“.

Kardinal Burke je u homiliji spomenuo i herojsko svjedočanstvo kardinala Ignacija Kunga, bivšeg biskupa Šangaja, kojeg su komunisti držali u zatvoru trideset godina zbog odbijanja da preuzme vodstvo raskolničke “Domoljubne“ crkve kojom upravlja država.

Kungov život i smrt, rekao je Burke, „nadahnjuju nas i jačaju da ostanemo čvrsti protiv pokušaja komunista danas, kao što se dogodilo u prošlosti“. Komunisti žele natjerati katolike „da niječu Krista Kralja kao jedinu pravu Glavu i pastira Crkve“, a njihov cilj je „od Crkve napraviti nacionalni entitet, stavljajući je, na neki način, na upravljanje naciji ili nacionalnim institucijama“.

Kao primjer svjedočanstva vjera kardinal Burke je na kraju homilije spomenuo kardinala Zena, koji kao „neumoran pastir za kineske katolike ostaje vjeran Kristu i Njegovoj Crkvi”, i pri tome „trpi progon od ateističke komunističke vlade“. Kardinal Zen se više puta javno usprotivio sporazumu između Svete Stolice i Kina, smatrajući da će sporazum dati još veće ovlasti komunističkoj partiji nad Katoličkom crkvom u Kini.

Potrebno je, kako kaže i kardinal Burke, moliti za kineske katolike!

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...