Subota, 27. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Bog kažnjava one koji ga vrijeđaju

XXII. Vrag stavlja varke u grješnikovu pamet

2. Bog kažnjava one koji ga vrijeđaju

Veli se: Bog je milosrđe. Evo treće opće varke svih grješnika, radi koje se mnogi gube. Piše jedan naučenjak da više duša sprema u Pakao milosrđe Božje, nego li pravda; jer ovi nevoljnici preuzetno uzdajući se u milosrđe, neće prekinuti svojih zloća i tako se izgube. Bog je milosrđe, to nitko ne niječe, ali i svim tim dušama koje svaki dan odlaze u Pakao?! Ako je On milosrdan i pravedan je; zato je dužan kazniti onoga tko ga vrijeđa. On je milosrdan, ali onima koji ga se boje: „Jer kako je nebo visoko nad zemljom dobrota je njegova s onima koji ga se boje“ (usp. Ps 103, 11, 13). No sa onima, koji ga pogrđuju i s njegovim se milosrđem služe, pogrđujući ga, postupa po svojoj pravdi.

Bog oprašta grijehe, ali ne može dopustiti volji da griješi. Govori sv. Augustin, tko griješi misleći, da će se nakon što sagriješi pokajati i popraviti, taj nije pokornik, nego podrugljivac Božji. No, naprotiv, uči nas apostol, da se Bog ne može izrugivati. To bi bilo podrugivati se Bogom, vrijeđati ga po volji i koliko nas volja, pa opet iščekivati Raj.

No, kako mi je god Bog do sada bio milosrdan i nije me kaznio, isto tako uzdam se, da će mi i od sada biti milosrdan. Ovo je četvrta varka. Dakle, zato jer te je Bog do sada sažalijevao i opraštao ti, zar ti je stoga dužan uvijek opraštati i nikada te ne kazniti? Dapače, koliko je više milosrdan bio prema tebi i opraštao ti, toliko se više moraš bojati da ti nikad više neće oprostiti i da će te kazniti, ako se opet vratiš na grijehe i staneš ga vrijeđati. Ne smiješ reći, kako nas opominje sveto pismo, do sada sam griješio i nije mi se ništa zlo dogodilo, jer Bog trpi grješnika, ali ne zauvijek. Kad se izbroje oprosti i milosrđa koja je odredio za pojedinog grješnika, onda najednom kazni sve. I koliko ga je više trpio i čekao na pokoru, toliko će žešće biti propitan, kako veli sv. Grgur: „Koje za dulje čeka, te oštrije osuđuje“.

Dakle, ako vidiš, brate moj, da si mnogo puta sagriješio, a Bog te nije kaznio ni u Pakao spremio, imaš reći: „Zahvaljujem ti. Gospodine, što me nisi poslao u Pakao, kao što sam zasluživao“. Promisli, koliko ih je manje grijeha, nego ih ti imaš, otišlo u Pakao! I onom mišlju nastoj da pokorama popraviš uvrede Bogu nanesene i s drugim dobrim djelima. Ovo strpljenje, koje je Bog s tobom imao neka te hrabri, ali ne da ga vrijeđaš, nego da ga što bolje uslužiš i uzljubiš, gledajući, da ti je toliko milosrđa učinio više nego drugima.

Molitva: Isuse moj propeti, moj Otkupitelju, moj Bože. evo izdajice pred tvojim nogama. Stidim se izaći preda te. Koliko sam te puta izrugao? Koliko sam ti puta obećao da te više neću vrijeđati? Ali, sva moja obećanja ništa dingo nisu bila, no tolika izdajstva; jer dok mi je prigoda priskočila, odmah sam te zaboravio i okrenuo ti leđa. Zahvaljujem ti što se sad ne nalazim u paklu, nego pred tvojim nogama, te što me rasvjetljuješ i k sebi zoveš, da te ljubim! Da, ljubit ću te, moj Spasitelju i moj Bože, i neću te više pogrđivati. Dostaje, što si me i do sada podnosio. Vidim, da me više ne možeš trpjeti. Nevoljna i tužna mene, ako se nakon toliko milosti opet vratim na grijehe!

Gospodine, na svaki ću način promijeniti življenje i koliko sam te uvrijedio, toliko ću te ljubiti. Tješim se, što imam posla s neizmjernom dobrotom, kao što si ti. Kajem se više, nego radi ikakva drugog zla, što sam te vrijeđao i obećavam ti svu moju ljubav za ubuduće. Oprosti mi po zaslugama svoje pregorke muke: zaboravi uvrede kojim sam te uvrijedio i daj mi snagu da ti ostanem vjeran kroz ovo života što mi preostaje živjeti. Ljubim te, moje najveće dobro i ufam se, da ću te zauvijek ljubiti. Dragi moj Bože, nikada više neću te ostaviti. O, Majko Božja, Marijo, sveži me uz Isusa i isprosi mi tu milost da se nikada više ne udaljim ispred njegovih nogu; u tebe se uzdam.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...