Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Papa Franjo posjetit će Dubai početkom prosinca zbog konferencije o ekologiji

Papa Franjo prisustvovat će u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na Konferenciji država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (klimatski summit COP28), od 1. do 3. prosinca, samo dva mjeseca nakon objave apostolske pobudnice „Laudate Deum“ o klimatskoj krizi. Ovo će biti drugo apostolsko putovanje pape Franje u Ujedinjene Arapske Emirate, nakon putovanja u Abu Dhabi u veljači 2019. godine tijekom kojega je potpisana „Deklaracija o ljudskom bratstvu“.

U gradu raskoši i ultramoderne arhitekture, jednom od najvećih izvoznika fosilne energije, ali ujedno i velikom investitoru u obnovljive izvore energije, održat će se konferencija COP28 na kojoj će svjetski čelnici morati procijeniti napredak i kašnjenja u onome što papa, podsjećajući na svetoga Franju, definira „brigom o našem zajedničkom domu”.Prihvaćajući poziv šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, papa Franjo odlaskom u Dubai napravit će svoje 45. međunarodno putovanje i šesto tijekom ove godine.

Franjina odluka da prisustvuje COP28, koji traje od 30. studenog do 12. prosinca, posljednji je u nizu poteza Vatikana u protekloj godini da se ozbiljnije uključi u međunarodna promišljanja o klimatskim promjenama. U listopadu 2022. godine Sveta Stolica službeno se pridružila i Okvirnoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama i Pariškom sporazumu, prekretničkom sporazumu u kojem su se države obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu da bi ograničili porast globalne temperature.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...