Nedjelja, 28. travnja 2024.

Papa Franjo smijenio dijecezanskog biskupa Josepha Stricklanda

Papa Franjo razriješio je u subotu, 11. studenog, biskupa Josepha E. Stricklanda pastoralne uprave nad biskupijom Tyler u Sjedinjenim Američkim Državama i imenovao Joea Vásqueza, biskupa Austina, apostolskim upraviteljem upražnjene biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Smjena biskupa Stricklanda dolazi nakon što je delegat Dikasterija za biskupe ranije ove godine izvršio apostolsku vizitaciju biskupije, koji je, prema izvoru, istraživao biskupovo korištenje društvenih medija i upravljanje biskupijom. Popularni teksaški biskup služio je kao biskup Tylera od 2012. godine, a suočio se s brojnim kritikama zbog svojih objava na društvenim mrežama.

U subotnjem priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice nije naveden razlog biskupove smjene, iako je mons. Strickland tijekom desetogodišnje uprave biskupijom uveo brojne promjene. Njegovo razdoblje upravljanja biskupijom Tyler dovelo je do brojnih pozitivnih pomaka, kako administrativnih, tako i duhovnih. Trenutno biskupija Tyler, koja broji samo 119.168 katolika, ima dvadeset jednog bogoslova, a financijska situacija je isto tako dobra. Biskup Strickland je šest mjeseci prije roka uspio skupiti 99% potrebnih sredstava za funkcioniranje biskupije.

U subotu ujutro prije nego što je objavljena smjena biskupa Stricklanda, papa Franjo sastao se s američkim kardinalom Robertom Francisom Prevostom, prefektom Dikasterija za biskupe. Papina odluka dolazi samo dva dana prije početka jesenskog plenarnog sastanka američkih biskupa koji će se održati od 13. do 16. studenog u Baltimoreu, u Marylandu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...