Nedjelja, 28. travnja 2024.

Poljski biskupi o homo-blagoslovima: Izbjegavanje pomutnje i skandala u ovom je slučaju gotovo nemoguće

U četvrtak, 21. prosinca 2023., nakon konzultacija s članovima (biskupima) Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije, glasnogovornik Poljske biskupske konferencije objavio je izjavu koja održava stav poljskih biskupa u vezi Deklaracije „„Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje“.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

„Zbog brojnih dvojbi vjernika u Poljskoj glede Deklaracije „Fiducia supplicans – Molitveno povjerenje“ koju je 18. prosinca 2023. objavio Dikasterij za nauk vjere, želio bi, nakon čitanja njezinih detaljnih odredbi i nakon savjetovanja s članovima Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije, predstaviti kratko objašnjenje ovih dvojbi.

Deklaracija ni na koji način ne mijenja dosadašnji nauk Crkve o braku i obitelji, nego se odnosi na ispravno shvaćanje riječi ‘blagoslov’. U Deklaraciji se navodi da oni koji traže Božji blagoslov preko Crkve pozvani su „učvršćivati vjeru kojoj je sve moguće i pouzdati se u ljubav koja potiče na opsluživanje Božjih zapovijedi“ (paragraf 10).

Budući da je prakticiranje spolnih odnosa izvan braka, odnosno izvan neraskidive zajednice muškarca i žene otvorenih prijenosu života, uvijek prijestup protiv volje i mudrosti Božje izražene u šestoj zapovijedi Dekaloga, ljudi koji su u takvom odnosu ne mogu primiti blagoslov. To se posebno odnosi na osobe u istospolnim vezama. Na pitanje: Ima li Crkva ovlasti blagoslivljati istospolne zajednice?; Kongregacija (sada Dikasterij) za nauk vjere odgovorila je negativno.

Čitamo to isto u izjavi Kongregacije za nauk vjere od 22. veljače 2021. koju je odobrio papa Franjo. „Prisutnost u takvim odnosima pozitivnih elemenata, koji sami po sebi zaslužuju priznanje i uvažavanje, ne može ih, međutim, opravdati i time učiniti legitimnim predmetom crkvenog blagoslova, jer ti elementi služe odnosu koji nije usmjeren prema Stvoriteljevu naumu”.

U Deklaraciji je navedeno da su „nedopustivi obredi i molitve koji mogu stvarati pomutnju između onoga što je u suprotnosti s brakom i onim što je temeljno za brak kao isključiva, postojana i neraskidiva zajednica između muškarca i žene, prirodno otvorena za rađanje djece“.

Izjava Kongregacije za nauk vjere iz 2021. godine vjernicima daje detaljnije upute: „budući da su blagoslovi osoba povezani sa sakramentima, blagoslov istospolnih parova ne može se smatrati dopuštenim, budući da bi u određenom smislu predstavljao oponašanje ili analogno upućivanje na bračni blagoslov, koji se zaziva nad muškarcem i ženom ujedinjeni sakramentom ženidbe“. Nema osnove za usporedbu ili uspostavu analogije, čak ni one daleke, između homoseksualnih odnosa i Božjeg plana za brak i obitelj. Drugim riječima, izbjegavanje pomutnje i skandala u ovom je slučaju gotovo nemoguće.

I Deklaracija i izjave Kongregacije (sada Dikasterija) za nauk vjere navode da „blagoslov osoba s homoseksualnim sklonostima koje očituju želju živjeti u vjernosti objavljenom Božjem planu za čovjeka, kako Crkva naučava, nije isključen“. Dakle, govorimo o osobama koje žive u potpunoj apstinenciji.

No, da ne bi bilo zabune to ne znači odobravanje istospolnog partnerstva, to se mora činiti privatno, izvan liturgije i bez analogije sa sakramentalnim obredima. To je, kako naglašava papa Franjo, izraz pučke pobožnosti. Blagoslov ima smisla kada ga čovjek traži u dobroj vjeri, tj. želi svoj život urediti u skladu s Božjom voljom izraženom u Dekalogu. Blagoslov bi trebao pomoći i osnažiti osobu da se otrgne od grijeha i vodi ispravan život“.

o. Leszek Gęsiak, D. I.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...