Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Grješnik će biti opkoljen vatrom sa svih strana

XXV. O mukama u paklu

2. „Odlazite od mene, vi prokletnici, u oganj vječni“ (Mt 25, 41)

Muka koja najviše muči osjetilo osuđenika jest vatra paklena, koja muči ticanje: „Osveta tijelu zločestom jesu vatra i crvi“. Zato Gospodin na sudu spominje osobitim načinom vatru: „Odlazite od mene, vi prokletnici, u oganj vječni“ (Mt 25, 41).

I na ovom svijetu vatra jest najveća patnja; ali među ovom našom vatrom i vatrom u paklu golema je razlika, kako veli sv. Augustin, jer ova naša izgleda kao slika. I sv. Vinko Fererio veli, naša vatra prema vatri u paklu, jest ledena. Razlog je taj što je naša vatra stvorena za našu uporabu, a vatra u paklu stvorena je od Boga za kažnjavanje grješnika.

Prorok Jeremija veli da je vatru u Paklu zažegla srdžba Božja. Osuđenik neće biti bačen na vatru, nego u vatru. Tako će dakle grješnik biti opkoljen vatrom sa svih strana, kao drvo u peći. Nesretnik će se naći s mnoštvom vatre odozgor, s mnoštvom vatre odozdol i s mnoštvom sa strane.

Ako dotakne, pogleda ili udahne vatru, onda neće dotaknuti, vidjeti, udahnuti drugo no samu vatru. Stajat će u vatri kao riba u vodi. Ali ova vatra osuđenika neće samo izvana mučiti, nego će zaći i u unutrašnjost, u crijeva njegova, da ga više muči. Njegovo nesretno tijelo pretvorit će se u živu vatru, pržit će se crijeva u trbuhu, srce u prsima, mozak u glavi, krv u žilama i mozak u kostima; svaki osuđenik postat će kao ugrijana peć.

Neki ne mogu podnijeti putovanja po sunčanoj žegi, ne mogu ostati u sobi previše vrućoj, ne mogu podnijeti iskrice, koje odlete sa svijeće i padnu im ne golu kožu: pa opet se ne straše one vatre koja ždere, kako veli prorok Izaija: „Tko će od Vas moći ostati s vatrom koja ždere!“.

Kako god grabežljiva zvijer proždire bravče, isto tako i vatra u Paklu proždire osuđenika, ali nikada ne usmrćuje. Proslijedi, luđače, veli sv. Petar Damiani, govoreći bludniku, proslijedi zadovoljavajući svoju tjelesinu; doći će jedan dan u kojem će sve tvoje naslade postali tolike patnje u tvojim crijevima i ta će te vatra u Paklu najviše pržiti i mučiti.

Sv. Jeronim dodaje da će paklena vatra donijeti grješniku sve muke i boli koje trpi ovdje na zemlji: bolesti bedara, glave i živaca. Štoviše u paklenoj vatri trpjet će se i studen. Prema sv. Augustinu se paklenoj vatri, osim što peče, pripisuje i led zbog naše hladnoće prema Bogu na zemlji. Ali iznad svega treba shvatiti, kako veli sv. Ivan Zlatousti, patnje na zemlji nisu ništa u usporedbi s patnjama u paklu.

I moći naše duše imat će svoje posebne muke. Osuđenik će biti mučen sjećanjem na vrijeme koje je imao za spasenje, a on ga je potrošio na svoju propast. Nevoljnik nikada ništa neće imati od onog što želi, a uvijek će imati ono, što prezire, a to su njegove vječne muke. Htjet će izaći iz muka, ali će zauvijek biti mučen i nikada mira neće imati.

Molitva: Ah, Isuse moj, tvoja Krv i tvoja smrt jesu ufanje moje. Ti si umro za oslobođenje mene od vječne smrti. Ah, moj Gospodine, tko je više bio dionikom zasluga tvoje pregorke muke, od mene nesretnika, koji sam toliko puta zaslužio pakao?

Ti si me oslobodio od paklene vatre jer želiš da plamtim vatrom tvoje svete ljubavi. Pomozi mi, dakle, da uzmognem ispuniti tvoje želje. Da sam već pao u pakao, ne bih te više mogao ljubiti: ali kad te sad mogu još ljubiti, ljubit ću te. Ljubim te slatki moj Otkupitelju koji si me toliko ljubio. Kako sam mogao toliko vremena živjeti ne misleći na te?

Zahvaljujem ti što me nisi zaboravio. Jer, da si me zaboravio, sad bi ostao u paklu i ne bi se mogao žalostiti za svoje grijehe. Ova žalost, koju osjećam u svom srcu, što sam te vrijeđao; ova želja, koja me sili za većim štovanjem Tebe, jest dar tvoje milosti koja me još prati. Isuse moj, zahvaljujem ti i uzdam se da ću život tebi posvetiti.

Odričem se svega. Samo ću misliti kako tebi služiti i tvoju svetu volju ispunjavati. Uvijek me podsjećaj na pakao, koji sam zaslužio i na milosti, koje si mi poklonio; i ne dopusti da te ikada više ostavim i okrenem ti leđa.

O Majko Božja, moli za me grješnika. Majko mila, po tvom zagovoru oslobođen sam paklenih muka, od nesretnog grijeha koji me može strovaliti u pakao.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...