Nedjelja, 28. travnja 2024.

Papa imenovao novog biskupa u Kini, čime je okončano 70 godina upražnjene biskupske stolice

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u četvrtak ujutro da je papa Franjo imenovao mons. Thaddeusa Wang Yueshenga biskupom Zhengzhoua, a biskupsko posvećenje izvršeno je 25. siječnja 2024. U izvješću se navodi da je odluka donesena „u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine”.

Imenovanje 58-godišnjeg mons. Wanga predstavlja veliku promjenu, jer biskupija Zhengzhou nije imala biskupa čak 70 godina, već samo upravitelje biskupije. Nalazila se, rječnikom kanonskog prava, u tzv. stanju sede vacante (hrv. prazne stolice) – upražnjene biskupske stolice.

Što se odrazilo i na zajednicu katolika. Prije nego je biskup Faustin Tissot bio izgnan iz Kine, na području biskupije živjelo je četiri milijuna stanovnika, a katolika je bilo više od dvadeset tisuća. Danas je broj katolika ostao jednak, a metropolitansko područje Zhengzhoua broji više od jedanaest milijuna stanovnika.

Povodom biskupskog posvećenja mons. Wanga u crkvi Qinghuayuanlu, posvećenoj Gospi Lurdskoj, u Zhengzhou, priopćenje je izdala i Biskupska konferencija Katoličke crkve u Kini (BCCC). Naveli su da je mons. Wang upravljao biskupijom od 22. ožujka 2022., te dodatne informacije vezane uz biskupsko posvećenje mons. Wanga.

Na misi biskupskog posvećenja koncelebrirali su biskup Šangaja, mons. Joseph Shen Bin, biskup Yang Yongqiang, biskup Anyanga, mons. Zhang Yinlin, i biskup Nanyanga, mons. Peter Jin Lugang. U priopćenju su dodali da je na biskupskom posvećenju bilo više od 300 svećenika i mnoštvo vjernika koji su došli proslaviti imenovanje novog biskupa Zhengzhoua.

Kinesko-vatikanski sporazum je privremen i podložan je izmjenama. Stupio je na snagu 2018. i obnovljen je prvi put 2020., a drugi put 2022. Predviđena je obnova sporazuma u listopadu 2024.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...