Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

PRAVNA BLAMAŽA: Županijski sud u Zagrebu odbacio tužbu Vigilare i U ime obitelji zbog zabrane zastava Hoda za život

Županijski sud u Zagrebu 29. siječnja 2024. donio je presudu kojom je odbacio tužbu udruge Vigilare i U ime obitelji.

Spomenute udruge, kao organizatori zagrebačkog Hoda za život, podnijele su 2022. zajedničku tužbu protiv Grada Zagreba zbog zaštite od diskriminacije, nakon što je gradonačelnik Tomašević zabranio postavljanje zastava na gradskim jarbolima kao za to predviđenim mjestima.

Konkretno, riječ je o sutkinji Sanji Joki Umićević koja je u svojoj odluci ustvrdila da Hodu za život nije bilo dozvoljeno postavljanje zastava na gradskim jarbolima, kao što je to istovremeno bilo dopušteno sodomitskim udrugama, ali da se nije radilo o diskriminaciji iz uvjerenja.

Ta je tvrdnja posve netočna jer je i sam gradonačelnik Tomašević više puta ponovio da ne podupire vrijednosti Hoda za život i da zato nije dopustio postavljanje zastave te manifestacije. Štoviše, unatoč tome što je, sukladno ustaljenoj proceduri, nadležni gradski ured organizatorima dao suglasnost za postavljanje zastava, Tomašević ih je odlučio zabraniti.

Jasno je da se ovdje ne radi samo o nepravdi, već i o očitom kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Tako se dogodilo još jedno u nizu pravnih i logičnih zastranjenja spomenutog suda.

Ovom odlukom nastavljena je dosadašnja sudska praksa nepravednog postupanja prema Zagrepčanima, posebice vjernicima (kao što je prijašnjih godina učinio u slučaju Index-ovog i Babićevog vrijeđanja katolika povodom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića i održavanja križnog puta na Hvaru ili suprotstavljanja udruge Vigilare pojavi lgbt ideologije na javnoj televiziji).

Ovo je još jedan dokaz netrpeljivog odnosa javnih ustanova i vlasti prema katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i pobornicima kulture života.

Tužitelji će, dakako, iskoristiti sve pravne mogućnosti te će, u cilju nastavka borbe, na ovu presudu uložiti žalbu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...