Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? O molitvi

7. O molitvi

„Jer svako tko moli, prima; tko traži nalazi, a otvara se onom koji kuca“ (Lk. 11,10).

I. Ne samo ovdje, nego na tisuću mjesta u Svetom pismu Starog i Novog zakona Bog obećava da će uslišati svakog, tko se god k njemu utječe: „Zavapi k meni i uslišat ću te“. (Job. 33,3). „Zazovi me i izbavit ću te“ (Ps. 46,15). „Ako što zatražite od mene, dati ću vam“ (Iv. 14,14). „Što god zaželite, molite i dobit ćete“ (Iv. 15,7). I na tolikim drugim mjestima slično je upisano. Zatim reče Teodoret, daje molitva jedna, ali da po njoj možemo sve dobiti. Veli sv. Bernardo, kad molimo, dat će nam Gospodin tu milost ili drugu za nas korisniju. Zato nas hrabri prorok, da molimo, osiguravajući nas da je Bog sav od milosrđa prema onima koji ga zazivlju na pomoć: „Ti si Gospodine sladak i blag i mnogo milosrdan, koji te zazivlju“. (Ps.85). Sv. Jakov još jasnije govori: „Ako tko od vas treba mudrost, neka traži od Boga, koji obilno svakom dijeli, a ne prigovara“ (1. Posl.) Ovaj apostol veli, kada se Gospodinu molimo, on širi ruke i dariva više, nego se traži, niti nas kori za uvrede, koje smo mu nanijeli; kad ga molimo, rekao bi, da zaboravlja sve uvrede nanesene Mu. Veli sv. Klimak, da molitva na neki način prisiljava Boga, da dade što od njega tražimo. I ova sila, veli Tertulijan, da je Bogu mila. Da, jer kako veli sv. Tertulijan da Bog više želi nama dobra učiniti, nego mi od njega tražimo. A razlog je taj, jer je Bog po svojoj naravi neizmjerna dobrota. Bog, čija je narav dobrota, kaže sv. Lav i želi da nas učini dionicima njegovih dobara.

Stoga veli Magdalena Pazzi, da Bog na neki način ostane zadužen duši, koja ga moli, jer time otvara put k zadovoljenju njegove želje, kojom nam dijeli svoje milosti. I David je govorio da ova Gospodinova dobrota uslišava odmah onoga tko ga moli, pokazuje mu, da je On pravi njegov Bog. Krivo se neki tuže, opaža sv. Bernardo, da ih Bog ne uslišava, ali mnogo veće pravo ima Gospodin tužiti se, da mnogi griješe što se k Njemu ne utječu u njihovim potrebama. I rekao bih, da se je upravo stoga Otkupitelj jednom žalio na svoje učenike: „Do sada niste ništa molili u ime moje?“. „Molite i primit ćete, da vaša radost bude potpuna“. (Iv. 16,24). Ne tužite se na me, rekao bih da je rekao, ako niste bili potpuno sretni, tužite se sami na se, jer niste od mene molili milosti; od sad unaprijed molite i biti ćete zadovoljni.

Iz toga stari redovnici zaključiše u svojim sjednicama i skupštinama, da nema bolje stvari za spasiti se, kao što je uvijek moliti, govoreći: „Bože, priteci mi na pomoć“. Štov. O. Pavao Segneri rekao sam o sebi, da se je s početka u svojim razmatranjima zadržavao u tri uzdisaja, ali kasnije upoznavši veliku korist molitve, najviše je molio. Radimo na isti način i mi. Imamo Boga, koji nas odviše ljubi i brine se našim spasom i stoga uvijek stoji spreman uslišati svakog koji mu se uteče. Vladari ovog svijeta, veli Zlatousti, malo koga primaju k sebi da ga saslušaju, ali Bog prima svakog tko god želi.

Molitva: Vječni Bože, klanjam ti se i zahvaljujem ti na svim dobročinstvima, koja si mi učinio. Što si me stvorio i otkupio po tvom Sinu Isusu, što si me čekao na pokoru dok sam stajao u grijesima, te što si mi toliko puta oprostio. Ah, moj Bože, ja te ne bih nikada uvrijedio da sam te u napastima zazvao na pomoć. Zahvaljujem ti na prosvjetljenju kojim mi pokazuješ da sav moj spas stoji u molitvi i traženju potrebitih milosti. Evo u ime Isusovo molim te da mi daruješ veliku žalost za moje grijehe, svetu ustrajnost u tvojoj milosti, dobru smrt i Raj; ali iznad svega najveći dar tvoje ljubavi i da se potpuno stavim u tvoju svetu volju. Već znam, da ne zaslužujem tih milosti, ali ti si ih obećao onima, tko ih bude molio u ime Isusovo: po Isusovim zaslugama. Ja ih molim i ufam se, da ću ih dobiti. O, Marijo, tvoje molitve isposluju sve što molim, moli i ti za me.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...