Subota, 27. travnja 2024.

Presuda u korist Dobbs nije kraj: Ovo je početak bitke za spašavanje života nerođenih u svakoj saveznoj državi

U Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je još dosta posla za obranu života, posebno u onim saveznim državama u kojima ljevičari smišljaju nove načine kako da povrijede djecu.

Odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih država u korist Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization nije kraj borbe za nerođene živote. Početak je to duge, dugotrajne bitke za spašavanje nerođenih života u svih pedeset država koje više ne veže poštivanje odluke donesene u slučaju Roe protiv Wade.

Unatoč prigovorima, jaucima i škrgutu zubi ljevice za podršku pobačaju i njihovim prijateljima u korumpiranim korporativnim medijima da je kraj ženskom „zdravlju” blizu, odluka Vrhovnog suda da poništi zloglasnu presudu iz 1973. dat će državama autoritet za stvaranje vlastitih zakona kako bi zaštitili živote unutar maternice.

Birači i zakonodavci u nekoliko država kao što su Colorado, Iowa, Kansas, Kentucky i Montana, pokušavaju putem peticija i prijedloga za zakon stvoriti zakone ili ustavne amandmane koji potvrđuju pravo nerođenih beba na život u 2022. godini tijekom midterm izbora. Njihova težnja da izričito „obrane i zaštite nerođenu djecu“, kako je navedeno u zakonodavnom prijedlogu u državi Iowi, ojačala bi sposobnosti država da ograniče, pa čak i zabrane pobačaj.

Ovim mjerama oštro se protive grupacije koje podržavaju pobačaj i političari koji nisu sretni što je pravosudna odluka u korist Roe poništena. U Kansasu, demokratska guvernerka Laura Kelly odbila je potpisati predloženi amandman svoje države koji spašava živote zbog takozvanog „pitanja ekonomskog razvoja“.

 „Postoji niz izvršnih direktora koji stvarno žele vidjeti kakvu vrstu politike imamo, koja im olakšava zapošljavanje i zadržavanje talentirane radne snage. To će za nas biti pitanje ekonomskog razvoja”, rekla je Kelly.

Pobjeda Dobbs vrijedna je slavlja jer to znači da zagovornici života, koji su imali koristi od godina kulturnog zamaha prema očuvanju života, konačno imaju još veće šanse da zaštite nerođene. Ali treba biti pažljiv jer to isto tako otvara mogućnost saveznim državama koje radikalno podržavaju ubijanje beba da udvostruče svoje programe pobačaja.

Dok se zagovornici života aktivno bore zakonodavnim prijedlozima za izmjenu ustava kako bi stvorili zaštitu za nerođenu djecu, grupe za pobačaj planiraju iskoristiti gnjevnu paniku kod ljevice i u korporativnim medijima kako bi okupili svoje trupe da ponovno stave u centar zbivanja ubijanje beba. Mnoge savezne države u kojima su na vlasti demokrati pokušavaju radikalno kodificirati pokolj nerođene djece. Ako budu uspješni, onda će stotine tisuća beba nastaviti umirati svake godine u tim saveznim državama.

U Arizoni, grupa koja podržava pobačaj „Arizonans for Reproductive Freedom“ je u žurbi kako bi prikupila dovoljno potpisa na peticiji kojom bi ubojstvo nerođene djece bilo referendumsko pitanje u studenome. Ako državni tajnik potvrdi peticiju kao važeću u roku do 7. srpnja, a zatim na referendumu na jesen se potvrdi peticija, ustav Arizone bi se izmijenio kako bi se odobrili pobačaji do „točke trudnoće u kojoj … postoji razumna vjerojatnost održivo preživljavanje fetusa izvan maternice sa ili bez medicinske potpore“.

Po nalogu „Planirano roditeljstvo“ i demokratskog guvernera Gavina Newsoma, ljevičarski zakonodavci u Kaliforniji već su na dobrom putu da kodificiraju pobačaj. Samo ovog tjedna državni senat usvojio je ustavni amandman kojim se u Kaliforniji zabranjuje zabrana pobačaja. Ako dvije trećine skupštine savezne države Kalifornije izglasaju usvajanje amandmana do 30. lipnja, on će se pojaviti na glasačkim listićima birača u studenome.

 U Michiganu js grupa koja podržava pobačaj „Reproduktivna sloboda za sve” udružila se „Planiranim roditeljstvom“, „Američkom unijom za civilne slobode“ u Michiganu i progresivnom organizacijom „Michigan Voices“, kako bi dobila podršku javnosti za ustavni amandman kojim bi se potvrdio pobačaj kao neregulirana praksa u državi.

Ako se to doda na glasački listić i to naknadno potvrde birači, čemu je demokratska guvernerka Gretchen Whitmer izrazila podršku, to ne bi samo značilo da je pobačaj dopušten u Michiganu, već bi ga vjerojatno učinio pristupačnijim zbog mimoilaženja zakona koji zabranjuju ubijanje beba prije „održivog preživljavanja” i dopuštenje maloljetnicama da pobace bez pristanka roditelja.

 „Ovaj loše sročen amandman ukinuo bi desetke državnih zakona, uključujući zabranu pobačaja koji se financiraju iz poreza u našoj državi i iz temelja promijenio odnos roditelj – dijete sprečavajući roditelje da utiču na zdravlje svoje djece“, navedeno je u priopćenju organizacije „Građani koji podržavaju žene i djecu u Michiganu“ kojom se pokušava odbaciti pokušaj kodifikacije pobačaja.

Možda je najradikalniji primjer ovog nastojanja taj da se kodificira pobačaj u saveznoj državi Vermont. Pobačaj u Vermontu već je kodificiran 2019., ali političari i organizacije za pobačaj u državi, uključujući republikanskog guvernera Phila Scotta, demokratsku guvernerku Molly Gray, „Američku uniju za civilne slobode“ iz Vermonta i Fond za „Planirano roditeljstvo“, zalažu se kod glasača napraviti korak dalje i izmijeniti državni ustav u korist ubijanja nerođenih beba i sakaćenja djece.

U studenome, u Vermontu će odlučiti hoće li odobriti ili odbiti mjeru u kojoj se tvrdi da je pobačaj „pravo” koje „ne smije biti… povrijeđeno” i da je fatalna praksa pobačaja „u središtu slobode i dostojanstva određivanja vlastitog životnog tijeka”. Ako mjera prođe, onda će ustav savezne države Vermont vjerojatno podržavati nepovratne seksualne eksperimente nad djecom koje financiraju porezni obveznici.

Odluka Vrhovnog suda u korist Dobbs i ukidanje presude u korist Roe nisu krajnje rješenje jer u mnogim državama ima još puno posla za zaštitu života, posebno u saveznim državama kao primjerice Vermont, gdje ljevičari smišljaju nove načine kako da povrijede djecu. Konzervativci i oni koji su zagovornici život moraju djelovati sada dok imaju vremena u trenutke najveće odluke Vrhovnog suda u povijesti i dok je ljevica u šoku.

Jordan Boyd je spisateljica za „The Federalist“ i producentica „The Federalist Radio Hour“. Isto tako je gostovala u „The Daily Wire“ i „Fox News“. Završila je preddiplomski studij novinarstva, te diplomski studij političkih znanosti na Sveučilištu Baylor. Pratite je na njezinom Twitter računu @jordanboydtx.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...