Petak, 19. travnja 2024.

Alternativna desnica je nova opasnost za čovječanstvo

Alternativna desnica (alt-right) je pokret unutar fenomena desnije desnice, iako neke ideološke teze unutar pokreta podsjećaju na nacionalsocijalizam i fašizam, koji se razvio unutar američke Republikanske stranke, napose njezinog ogranka Tea Party, ime, ne bez razloga, podsjeća na pobunu u Bostonu. Pokret je nastao i zadobio snagu krahom Wall Streeta (2008.).

Pripadnici alt-right pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama razlikuju se od europske nove desnice, ili kako si vole tepati desnije desnice. Američki alt-right pokret jači je financijski i prisutniji su u srednjostrujaškim medijima – iako imaju i mrežni portal „Breitbart“.

Ideološki promatrano alt-right je mješavina svega i svačega, jedan bučkuriš. Spajaju se elementi lijevih i desnih ideologija – Gramsci i Evola su podjednako dragi alternativnim desničarima, koji se, usput, doživljavaju kao patrioti. Za razliku od marksista, oni sukob između povlaštene klase i radnika ne promatraju kao borbu za stvaranje novog besklasnog društva, nego ga vide u sakralizaciji nacije i obrani od migranata. I u borbi za to spremni su ideološki biti ljevičari.

Da, alternativna desnica nije jedinstvena. Zagovaraju sekularnost, a dio njih i poganstvo. Za dio glasača postoje i tzv. ‘kulturni kršćani’ – manjina unutar pokreta za zadobivanje kršćanske glasačke baze. Jedino se razlikuju od ljevičara u borbi protiv političke korektnosti, smatraju je fundamentom prema uništavanju kulturnih raznolikosti i nacionalnih granica.

Steve Bannon, kontroverzna figura desnije desnice

Jedan od predstavnika alt-right pokreta je Steve Bannon, bivši bankar i osnivač portala „Breitbart“, koji je u središte javnosti došao tijekom kampanje D. Trumpa za predsjedničke izbore (2016.). Uspio je kao čovjek iz sjene pomoći Trumpu da dobije izbore, a kasnije je kao posebni savjetnik pokazati koje su namjere alt-right pokreta.

Jedna od Trumpovih odluka, koju je osmislio Bannon, gradnja je zida prema Meksiku. Odluka je dala samo djelomičan rezultat, jer se populacija Hispanoamerikanaca i dalje povećava. Bannon je zaboravio da postoje zračne luke.

Zabrana ulaska muslimana u SAD je isto tako djelo Bannona. Muslimanima iz nekoliko bliskoističnih zemalja, uključujući Siriju, Libiju…, zabranjen je bio ulazak u SAD. I ta odluka donesena je da bi Trump pokazao glasačima kako održava svoja obećanja.

Međutim, društvene reforme koje je Trump proveo u društvu pokazale su se vrlo krhkima. Možda je i to razlog zašto je izgubio 2020. izbore?

Zašto je alternativna desnica nespojiva s kršćanstvom?

Alt-right pokret promiče eugeniku, pobačaj, gnostički poganizam i određene identitetske politike koje su nespojive s kršćanstvom. Rasizam nisam naveo kao dio programa, jer za razliku od pokreta kao „Nouvelle Droit“, u američkoj inačici postoji želja da Republikanska stranka postane radnička partija koja će ujediniti hispanoameričku, afroameričku i bjelačku srednju klasu protiv demokratskog establišmenta.

Američkim i europskim desnim pokretima nije stran niti antisemitizam. On se danas manifestira prema muslimanskoj populaciji u SAD-u i Europi – muslimani su glavni krivci za sve, kao što su nekoć bili Hebreji. Koliko je pokret dvoličan pokazuje i pojam koji kao mantru koriste: judeo-kršćanska kultura. Pri tome odstranjuju sve etičke elemente kulture s kojom se diče.

Nažalost, srednjostrujaški mediji često stavljaju u isti koš konzervativne kršćane i pripadnike alt-right pokreta, a istina je daleko od toga. Ono za što se zalaže alternativna desnica su protukršćanska načela gotovo u svih kategorijama osim nacionalnog suvereniteta. To je jedina poveznica između kršćanstva i alt-right pokreta.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...