Petak, 19. travnja 2024.

Facebook cenzurira kršćane, ali ne i džihadiste

The Jerusalem Post izvještava da je Facebook odobrio stvaranje stotinjak stranica za islamske teroriste, uključujući terorističke grupe kao što su Al-Qaeda, Daesh, Muslimansko bratstvo itd. Facebookovi algoritmi su dopustili automatski stvaranje ovakvih profila i stranica, prema novom izvješću inicijative Tech Transparency Project (TTP).

U izvješću se ključnim pokazuje pet točaka:

1) Facebook je stvorio sto osam stranica za Islamsku državu uz desetke drugih stranica za terorističke skupine kao što je Al-Qaeda.

2) Ove stranice terorističkih organizacija generirane su automatski kada su korisnici širili sadržaj terorističkih stranica na svojim profilima ili kada su slijedili sadržaj navedenih stranica.

3) Facebook je generirao terorističke stranice unatoč politici kompanije koja “zabranjuje“ promicanja sadržaja Islamske države i Al-Qaede. Iz uprave kompanije su tvrdili da njihovi algoritmi mogu razotkriti takve sadržaje.

4) Neke od ovih automatski generiranih stranica postoje na Facebooku godinama. Moguće je i dalje lajkati sadržaj i dijeliti objave s terorističkom propagandom.

5) Kompanija bi se trebao smatrati odgovornom za te stranice jer Facebook ne samo da ih održava, već pomaže u njihovom stvaranju.

Prema izvješću TTP-a, ovaj je fenomen proizašao iz algoritamskih postavka platforme. Ako korisnik navede poslodavca, školu ili lokaciju na svom profilu ili se prijavi na neko mjesto, a taj poslodavac, škola ili mjesto nema postojeću stranicu, Facebook je automatski kreira.

Za razliku od terorističkih grupa, kršćani trpe cenzuru na društvenim mrežama.

Kristijanofobiju je nedavno iskusio mađarski pastor Vilmos Fischl kada je htio podijeliti kršćanski sadržaj na Facebooku, ali mu Facebook nije dozvolio da podijeli sadržaj jer „ne odgovara duhu oglašivačke platforme“.

Ali to nije izolirani slučaj, jer je britanski YouTuber i pisac Paul Joseph Watson objavio 2021. video o tome kako Facebook zabranjuje odlomke iz Biblije. U videu tvrdi da je objava korisnice na Facebooku bila cenzurirana i zabranjena kada je pokušala podijeliti biblijski citat.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...