Petak, 19. travnja 2024.

Transrodni aktivisti u Meksiku koriste nasilje da ostvare svoje planove

U utorak (21. veljače) transrodni aktivisti demolirali su zgradu gradske skupštine Mexico Cityja u znak prosvjeda protiv predložene inicijative za zabranu medicinske tranzicije maloljetnika.

Inicijativu je početkom veljače predložila América Rangel, predstavnica konzervativne Stranke nacionalne akcije (PAN) u gradskoj skupštini. Prema novom zakonu bi se zabranilo mijenjanje spolova za maloljetnika na području Mexico Cityja, ali i kaznilo pružatelje medicinskih usluga koji se ne pridržavaju zakona. Političarka smatra da je zbog predložene inicijative ona zapravo bila metoda napada transrodnih aktivista.

U uznemirujućim snimkama koje kruže Twitterom vidi se gomila transrodnih aktivista koji “traže svoja prava“ dok se probijaju u povijesnu zgradu razbijajući prozore. Kada su ušli u zgradu, počinili su veću štetu jer su crtali grafite po zidovima i uništavali umjetnine. Pokušali su ući i u dvoranu gradske skupštine, ali ih je sigurnosno osoblje blokiralo.

Voditelj prosvjeda, transrodni aktivist Sámano, koji tvrdi da je žena, oglasio se na Twitteru tvrdeći da su aktivisti mirno prosvjedovali za svoja prava, ali ih je policija brutalno napala. „Mi smo tražili svoja prava, a policajci su nas počeli fizički napadati…“, rekao je Sámano u video objavi na Twitteru.

Transrodni aktivisti u Meksiku poznati su po tome što organiziraju nasilne demonstracije protiv onih koji se s njima ne slažu. U srpnju 2022. transrodna političarka nasilno je prekinula vladinu konferenciju usmjerenu na borbu protiv trgovine ljudima nakon što se uvrijedila implikacijama koje bi takva politika mogla imati na “transseksualne radnice“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...