Subota, 04. svibnja 2024.

Transrodna ideologija želi cenzurirati žene

Nedavno su dvije profesorice na internetskoj stranici Londonske škole ekonomije i političkih znanosti, jednog od najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu, objavile članak u kojem govore o usponu “transfobnih“ feministkinja. „Kako se dogodilo da se značajan dio feminističkih zajednica svrstao uz konzervativne proturodne pokrete u stvaranju protutransrodnog javnog diskursa?“, upitale su se autorice koje se žale na činjenicu da sve više žena sudjeluje u “transfobičnom govoru mržnje“. Autorice članka nisu usamljene u svojim kritikama žena koje prosvjeduju protiv transrodnog pokreta. I druga velika sveučilišta i srednjostrujaški mediji ismijavaju hrabre žene koje su ustale protiv cenzure žena.

Ovu činjenicu nije zaboravila Reem Alsalem, posebna UN-ova izvjestiteljica za nasilje nad ženama i djevojčicama. Madame Alsalem nedavno je objavila snažnu izjavu u kojoj je navela mnoge razloge zašto je duboko zabrinuta za prava žena. U izjavi je naglasila da su se pojavili razni oblici odmazde protiv žena, uključujući cenzuru, gubitak mogućnosti zaposlenja i prijetnje pravnim postupcima ako javno govore protiv trans pokreta. Ona je osudila način na koji je sveobuhvatna cenzura korištena protiv onih žena koje dovode u pitanje trans pokret.

Sve to nameće pitanje: što zapravo motivira one koje želi cenzurirati žene? To očito nije “socijalna pravda“ ili čak “progresivizam“, budući da su mnoge žene, uključujući radikalne feministice, bile napadnute od progresivnih aktivista. Možda odgovor možemo pronaći u novoj studiji, nedavno objavljenoj u uglednom časopisu „Current Psychology“, koja snažnim argumentima pokazuje da je  trans (ljevičarski) ekstremizam snažno povezan sa psihopatskim sklonostima i narcizmom.

Ova analiza ima smisla s obzirom na ono što se zna o psihopatiji i narcizmu. Pojedinci koji imaju visoki stupanj narcizma imaju tendenciju ispoljavanja visoke razine agresivnog ponašanja. Štoviše, skloni su biti vrlo neugodni i netolerantni prema stavovima koji su u suprotnosti s njihovima. Studija pokazuje da ljevičarski (trans) ekstremisti obično koriste aktivizam kao sredstvo za zastrašivanje. Oni nisu zainteresirani za promicanje socijalne pravde i jednakosti, to im služi kao izgovor.

Umjesto toga, zainteresirani su za maltretiranje i cenzuru onih koji razmišljaju drugačije. Nisu zainteresirani za raspravu uz korištenje ispravnih argumenata. Možda bi i srednjostrujaški mediji trebali pročitati ovu studiju prije nego što pozovu trans aktiviste u javni prostor da promiču svoja “prava“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...