Nedjelja, 28. travnja 2024.

Zašto je otkazan nastup bendu „Ogenj“ u klubu „Močvara”?

Danas se nisu užarili samo srednjostrujaški portali s natpisima o otkazivanju nastupa koprivničkom bendu „Ogenj“ u zagrebačkom klubu „Močvari“ – trebali su nastupiti kao predgrupa keltskim punkerima „The Ramjacks“, nego su se čak i katolički portali okuražili prenijeti vijest. Postoji jedan problem u prenošenju ove vijesti, a to je da nitko od njih, niti srednjostrujaški niti katolički mediji, nije, nažalost, čitao između redaka razloge otkazivanja nastupa koprivničkog benda.

Frontmen (pjevač) benda „Ogenj“, Tomislav Mihac Kovačic, u izjavi za srednjostrujaški „Večernji list“ rekao je: „Dobio sam informaciju od organizatora koncerta Hangtime Agency kako je sporna naša pjesma „Duša“. Ja se nikad nisam skrivao, svi znaju tko sam i što sam. Naš bend nije kršćanski ni evangelizatorski, no ne možemo kriti da smo vjernici. Iz Močvare su rekli kako svjetonazorski to ne podržavaju“.

Izjava Tomislava Mihaca Kovačica stavlja pred nas dva problema:

(1) „dobio sam informaciju od organizatora koncerta Hangtime Agency kako je sporna naša pjesma „Duša“;

(2) „iz Močvare su rekli kako svjetonazorski to ne podržavaju“.

Krenimo redom.

(1) Dobio sam informaciju od organizatora koncerta Hangtime Agency kako je sporna naša pjesma „Duša“

Hangtime Agency, organizator događaj, tvrdi kako je sporna pjesma „Duša“. Zašto? Zato što pjesma govori o obrani života i pravu nerođenog djeteta na život. I to nije bez razloga. Ako pogledate Facebook stranicu navedene agencije, koja se bavi organizacijom koncerata, festivala i drugih glazbenih događaja, uočit ćete da ja ova agencija organizirala 26. veljače 2023. koncert black metal benda „Gorgoth“ u zagrebačkom klubu „Boogaloo“.

Ako ste upoznati s Tolkienovim „Gospodarom prstenova“, onda Vam ime black metal benda puno govori. Norveški glazbenici uzeli su za ime benda dolinu iz sjeverozapadnog dijela Mordora, zemlje koja je Tolkienova metafora za pakao. Slike koncerta, koje možete naći na Facebook stranici agencije, potvrđuju korištenje sotonističkih simbola na koncertu (izokrenuti pentagram) radi slavljenja sotone. Uostalom, uvjerite se sami, ali upozoravam da su slike uznemiravajućeg sadržaja.

Postavimo si pitanje: zar će agencija koja organizira koncert na kojemu se slavi sotona i pakao dopustiti nastup pro-life banda? Ne mogu. To je protivno njihovim “vrijednostima“, ali treba isto tako naglasiti važnost kluba „Močvare“ u otkazivanju događaja.

(2) Iz Močvare su rekli kako svjetonazorski to ne podržavaju

Prije rasprave o problemu potrebno je istaknuti rečenicu koju je Tomislav Mihac Kovačic izgovorio trenutak prije: „Naš bend nije kršćanski ni evangelizatorski, no ne možemo kriti da smo vjernici“. Uistinu, vrlo bitna rečenica. Potvrđuje sljedeće:

(1) koncert je otkazan zbog iznošenja vjerskih stavova o pobačaju.

Ali nadalje znamo iz znanosti:

(2) Čin pobačaja predstavlja ubojstvo nerođenog djeteta.

U ovom slučaju dolazi do poklapanja vjerskih stavova sa znanošću, a uprava kluba osim odbacivanja vjerskih stavova, odbacuje i znanstvenu istinu. Pokazuju nesnošljivost zastupajući svoj svjetonazor – njihov subjektivni pogled na svijet je kategorija iz kojeg tumače značenje i smisao svijeta. Nastoje otkazivanjem nastupa objektivizirati svjetonazor.

Nadalje, ima li u nesnošljivom postupanju uprave zagrebačkog kluba „Močvare“ osnove za kršenje čl. 39 Ustava Republike Hrvatske? U članku stoji sljedeće: „Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili upotrebu nasilja, na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti“. Ostavljam juristima da odgovore na to pitanje.

Potrebno je istaknuti još jednu činjenicu. Ovaj klub, točnije neprofitna organizacija pod imenom „Udruženje za razvoj kulture – URK“, djelomično se financira javnim sredstvima. Porezni obveznici omogućuju da ovakve kulturne institucije egzistiraju, a uprave institucija odlučuju što je “vrijednost”. Zar je prikladno da neprofitna organizacija ili institucija koja prima financijska sredstva od države ima svjetonazor isključivanja?

Zaključak

Otkazan je nastup jednog benda. Uredu, ali kako objasniti činjenicu da je bend „Ogenj“ promociju albuma „Si kak jen“ imao, na kojem je i sporna pjesma „Duša“, u klubu „Močvara“? Zašto im je tri godine ranije bilo dopušten nastup? Na ta pitanja za sada nemam odgovora, a štura priopćenja PR službi ne ulijevaju povjerenje. Očito je klub „Močvara“ u međuvremenu prihvatio “vrijednosti“ političke platforme „Možemo“.

U zadnje dvije godine postoji potreba u Zagrebu da se briše osjećaj svakog identiteta i svjetonazora koji je drugačiji od vladajućeg. Više nije dovoljno kontrolirati većinu umjetničkih institucija i srednjostrujaških medija, nego je jednoumlje počelo negirati, uz vjerske, i znanstvene činjenice. Sve se to tumači u “duhu promjena“, ali otkazivanje nastupa bendu „Ogenj“ pokazuje u kojem smjeru ide Hrvatska.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...