Subota, 04. svibnja 2024.

Muslimani prozivaju nogometaša Neymara zbog nošenja ogrlice s križem

Poznati brazilski nogometaš Neymar došao je krajem kolovoza u Riyadh, u Saudijsku Arabiju, nakon potpisivanja unosnog dvogodišnjeg ugovora sa saudijskim nogometnim klubom Al-Hilalom. U zračnoj luci Neymara su dočekali klupski dužnosnici uz nazočnost velikog broja novinara koji su željeli svjedočiti povijesnom trenutku za njihov nogomet. No, svjetla reflektora neočekivano su se preusmjerila s njegovog dolaska u saudijski klub na ogrlicu s križem koju je nosio.

Muslimani diljem svijeta negoduju, smatrajući uvrjedljivim nošenje kršćanskog simbola u domovini islama. S druge strane saudijski dužnosnici nastoje smanjiti tenzije. Optužuju kritičare da pokušavaju potkopati znatne napore saudijske vlade u unapređenju športskog sektora u zemlji, uz očito pokazivanje netolerancije i nedosljednosti.

Marokanski imam Abdellah Nhari je u osvrtu na Neymarov dolazak u Saudijsku Arabiju rekao kako dvije religije ne mogu koegzistirati na arapskom poluotoku i pozvao se na Kuran (sura 9, ajet 28): „O vjernici, mnogobošci su sama pogan, i neka više ne dolaze na hadž Svetome hramu…“. Nhari smatra da je Allah odabrao arapski poluotok kao domovinu islama i „pokušati promijeniti svrhu te zemlje iz obožavanja Boga u zemlju zabave je opasna stvar“. A što se tiče Neymarova nošenje ogrlice s križem rekao je sljedeće: „Mogao je doći kao i ostali igrači koji su javnosti predstavljeni bez, Bože sačuvaj, simbola trojstva u zemlji monoteizma. Amblem je u suprotnosti s Kuranom, jer Krist nije ubijen ili razapet, već ga je Bog uzdigao k sebi”.

Alžirski imam Moussa Azzouni također je osudio Neymara zbog nošenja ogrlice s križem u „zemlji dviju svetih džamija“. Neymarov čin ocijenio je provokacijom prema muslimanima i pozvao je alžirski narod na osudu njegova postupka. U videu objavljenom 21. kolovoza Azzouni je rekao kako Neymar ne može biti uzor alžirskoj mladeži, nego uzori mogu biti samo mudžahedini i “mučenici“.

Poznati turski youtuber Samir Al-Ahmad iznio je sličnu optužbu protiv Neymara i rekao kako nošenje ogrlice s križem predstavlja „provokaciju protiv islama i najsvetijih mjesta na licu zemlje“. Ali to nije sve, nego je Al-Ahmad “uočio” još jednu stvar: „Nošenjem ogrlice s križem ovaj igrač provocira sve muslimane, a nitko prije njega to nije učinio, uključujući Cristiana [Ronalda]“.

Londonski pisac i prevoditelj Muhannad Al-Obaydi smatra da je Neymarov čin bio namjeran i optužio one koji se s njim ne slažu za naivnost. U objavi od 20. kolovoza na platformi X napisao je: „Neymarov postupak šalje poruku provokacije konzervativnoj islamskoj zajednici. On zapravo govori: ‘Moje bogatstvo i moje veze s moći jači su od vaše religije, običaja i tradicije…’”.

U međuvremenu, milijuni muslimana u zapadnim zemljama bez ikakvih ograničenja prakticiraju svoju vjeru. Standardi su očito drugačiji, a vidjet ćemo u ne tako dalekoj budućnosti hoće li i kršćanstvo kao religija biti neprimjerena za muslimane na Zapadu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...