Nedjelja, 28. travnja 2024.

Umjesto cjepiva rješenje ima Katolička crkva

Jučer je u dnevniku HRT-a održana promidžba javnozdravstvene kampanje „Budi mRAK roditelj“ kojom se potiče cijepljenje učenika protiv HPV-a i “zaštita” protiv spolno prenosivih bolesti. Voditelji projekta kao razlog za pokretanje kampanje navode podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima su „svaki deseti učenik ili učenica u spolni odnos stupili u prvom razredu srednje škole, dok je u trećem razredu spolno aktivan svaki treći“.

Zašto na HRT-u nisu spomenuli na koje točno istraživanje misle? Možda su mislili na istraživanje iz 2020. godine koje je provedeno na samo 5169 učenika u Hrvatskoj. Od ukupnog broja ispitanika, 2635 su bili muškog, a 2534 ženskog spola. U tom istraživanju 6.1% djevojaka imalo je spolni odnos, a mladića čak 23,3% u petnaestoj godini života (prvom razredu srednje škole). Ovi podaci teško mogu biti znanstveno utemeljeni jer mladići u pubertetu traže potvrdu od svojih vršnjaka i vjerojatnije je da su lagali. Ali nisu upitni samo rezultati istraživanja iz 2020. godine, nego su upitni i rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika iz 2014. godine21% mladića i 6% djevojka imalo je spolni odnos u petnaestoj godini života. Što još jednom potvrđuje da su podaci rezultat potrebe tinejdžera za privlačenjem pažnje, a ne stvarnih podataka o svakom desetom učeniku koji stupa u spolni odnos u prvom razredu srednje škole.

Osim promicanja cjepiva – nastavka promicanja spolno neodgovornog ponašanja mladih – institucije bi mogle ponuditi konkretno rješenje. Čak se i ginekolog Dubravko Lepušić, koji se u više navrata hvalio da izvodi pobačaje, složio u jednoj debati kako je vjernost jednom partneru najbolje rješenja za smanjenje širenja spolnih bolesti. Aborter Lepušić je shvatio jednu dimenziju toga – nije shvatio kako se vjernost može ostvariti samo u bračnoj zajednici, a prije stupanja u brak – predanja jednoj osobi – Katolička crkva je prepoznala metodu apstinencije (predbračne čistoće) kao najbolje sredstvo u sprječavanju širenja spolno prenosivih bolesti.

Stoga, predlažemo voditeljima ove kampanje da pročitaju Katekizam Katoličke crkve, dokument u kojem Crkva na temelju razuma i istine jasno potvrđuje da ljudska ljubav ne podnosi pokuse. Ljubav zahtjeva potpun i definitivan međusobni dar osoba u bračnoj zajednici.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...