Subota, 27. travnja 2024.

Pionirima mRNA tehnologije dodijeljena Nobelova nagrada zbog omogućavanja “cjepiva“ protiv COVID-a

U ponedjeljak je dvojici znanstvenika dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu za 2023. godinu za pomoć u razvoju tehnologije mRNA koja se koristi u Pfizerovim i Moderninim cjepivima za COVID 19.

Nobelova skupština na švedskom Institutu Karolinska objavila je da Katalin Karikó i Drew Weissman zajedno dobivaju istaknutu nagradu za svoja „otkrića koja se tiču modifikacija nukleozidnih baza“ koja su omogućila stvaranje mRNA “cjepiva“. Dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu čestitao je i glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus radi njihova doprinosa onome što je opisao kao „sigurna i učinkovita cjepiva protiv COVID-a 19“.

Ipak, nisu svi oduševljeni. Kritičari cjepiva tvrde da je dodjela Nobelove nagrade za medicinu znanstvenicima zbog doprinosa u “razvoju cjepiva“ u suprotnosti s hrpom dokumentacije o ozbiljnim nuspojavama izazvanim cjepivima, kao što pokazuju, na primjer, Pfizerovi dokumenti koji otkrivaju desetke tisuća ozbiljnih nuspojava i tisuće smrtnih slučajeva nakon što su osobe cijepljene, kao i izvješća Sustava za prijavu nuspojava cjepiva (VAERS) o desecima tisuća smrtnih slučajeva i više od milijun nuspojava nakon uzimanja mRNA cjepiva Pfizera i Moderne.

I sami tvorci mRNA tehnologije bili su svjesni opasnosti mRNA cjepiva. Drew Weissman je u jednom znanstvenom radu, koji je objavio u Nature Reviews Drug Discovery, primijetio da u ispitivanjima mRNA cjepiva protiv bjesnoće i gripe „nuspojave nisu bile trivijalne“ i da bi mRNA “cjepiva“ mogla pokrenuti autoimune reakcije. Istraživači su također priznali da su ispitivanja pokazala „umjerene i u rijetkim slučajevima ozbiljne reakcije na mjestu ubrizgavanja cjepiva“.

Srednjostrujaški mediji ne vole pisati o eksperimentu koji se dogodio na ljudima diljem svijeta tijekom pandemije COVID-a 19, ali zato kao BBC pokušavaju prikazati dobitnike Nobelove nagrade za medicinu za 2023. kao “spasitelje“, jer su ti “spasitelji“ milijunima ljudi diljem svijeta pružili “zaštitu“ protiv COVID-a 19.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...