Subota, 27. travnja 2024.

Još jedna latinoamerička država donijela amandman kojim se proširuju prava nerođenih

Zakonodavstvo novim proširenjem zakona o nerođenima jamči pravo bebama na fetalni razvoj, štiteći individualnost svake osobe od trenutka začeća.

Južnoamerička država Peru usvojila je amandman (zakonski prijedlog) kojim će se izmijeniti Ustav radi omogućavanja veće zaštite nerođenih. Novo zakonodavstvo priznaje da ljudski život počinje začećem i osigurava ista prava nerođenom djetetu kao što ih osigurava i svakom građaninu.

Amandman je prihvaćen u Peruanskom kongresu sa 72 glasa za, 26 protiv i 6 suzdržanih. Prema novom amandmanu pobačaj bi se dopustio jedino u situacijama kada je život majke i djeteta u opasnosti. Naravno, prema principu dvostrukog učinka, često te situacije ne uključuju pobačaj.

Službeno će Zakon 785 – ili „Zakon koji priznaje prava začetih” – tretirati nerođenu bebu kao bilo kojeg drugog građanina. Zakon identificira dijete kao entitet odvojen od majke u trenutku začeća. Nadalje, priznaje i štiti pravo nerođenog djeteta „na život, zdravlje, moralni, mentalni i tjelesni integritet, identitet, slobodan razvoj, dobrobit…”.

Ovim amandmanom, posebice u tekstu zakona kojim se proširuju ljudska prava na nerođene, Peru je učvrstio svoju zabranu pobačaja. Peru nije prva nacija koja priznaje ljudska prava od začeća. Ovim se zakonom država pridružuje Čileu, Dominikanskoj Republici, Ekvadoru, El Salvadoru, Gvatemali, Mađarskoj, Hondurasu, Madagaskaru, Filipinima i Slovačkoj u zaštiti ljudskog života.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...