Nedjelja, 28. travnja 2024.

Znakovito: Koji ljevičari nisu podržali raspravu o Vatikanskim ugovorima? Sve upućuje na…

HRT je danas posebnu pozornost posvetio inicijativi saborske zastupnice Anke Mrak-Taritaš. Dotična dama sjetila se u razdoblju prije izbora podsjetiti glasače da sjedi u Hrvatskom saboru, stoga je pokrenula inicijativu o raskidu ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Raskid ugovora već je dugi niz godina nedosanjani san ljevičara. Ne mogu shvatiti da Hrvatska ima odnose sa Svetom Stolicom koji sežu duboko u prošlost. Vatikanski ugovori nisu potpisani radi financijske pomoći Crkvi, nego da bi se ispravila nepravda koju je Crkva podnijela za vrijeme komunističkog režima.

Ljevičari ne mogu u svoj politički program uvrstiti neke nove ideje, nego nastoje iz petnih žila promijeniti stanje u društvu – povratiti društvo na njima drage ‘vrijednosti’ koje ishodište imaju u nazadnoj marksističkoj ideologiji. Stoga nikoga nije začudilo tko je sve potpisao inicijativu Anke Mrak-Taritaš.

Inicijativu su pokrenuli zastupnici Kluba GLAS-a, Centra i SSIP-a, a podržali su je svojim potpisom zastupnici klubova SDP-a, Možemo!, HSS-a i Radničke fronte, te Fokusa i Reformista. Ipak, Mrak-Taritaš je doživjela jedno neugodno iznenađenje.

Njezinu inicijativu nisu potpisali zastupnici iz kluba Socijaldemokrata koji u Hrvatskom saboru trenutno imaju jedanaest zastupnika. Socijaldemokrati su de facto, s nezavisnim zastupnicima koji su u njihovu klubu, najjača lijeva stranka. Međutim, članovi ove stranke interese očito stavljaju ispred ideologije.

U političkim krugovima šuška se da je razlog nepotpisivanja inicijative moguća poslijeizborna koalicija između HDZ-a i Socijaldemokrata, što ne bi bilo prvi put u historiji HDZ-a da stvara koaliciju s ljevičarima.

Sjetimo se kako je kancelar Plenković 2017. godine izbacio MOST iz vlade. Za partnera je tada odabrao HNS, stranku s izrazito lijevim ideološkim predznakom.

Parlamentarni izbori koji dolaze sljedeće godine ponovno će pokazati je li se HDZ još više udaljio od demokršćanstva i hoće li za partnera ponovno uzeti deklarirane ljevičare.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...