Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Džihadisti ponovno pozivaju muslimane na terorističke napade

Uz pozive na napade na Židove, ‘križare’ i Zapad, propaganda radikalnih muslimana radi sve moguće na iskorištavanju muslimana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Prema džihadistima, muslimani koji žele osloboditi Palestinu trebali bi se pridružiti Islamskoj državi, tvrde propagandne novine afganistanskih talibana, dok drugi džihadisti pozivaju muslimane da iskoriste apsolutno sva sredstva koja su im na raspolaganju za napad, čak i ako je to samo vrijeđanje nevjernika. Najnoviji val islamističke propagande događa se u vremenu porasta nasilja nad Židovima i kršćanima u zapadnim državama.

Njemačke novine „Die Welt“ izvijestile su da je Islamska država preko medijske platforme „Talai’ al-Ansar” objavila novi propagandni video namijenjen radikalizaciji sljedbenika u Europi, pozivajući muslimane na napad protiv „nevjerničkog Zapada i križara“ s „bombama, puškama, noževima, automobilima, kamenjem ili udarcima rukama i nogama”.

Poziv na rat tipičan je za džihadističke publikacije. Čak i u najranijim danima Islamske države, muslimani su bili pozivani na izvođenje pojedinačnih napada nožem. Pozivalo ih se da budu vukovi na zemlji, jer, prema njihovom shvaćanju, svaki čovjek može biti jednak cijeloj vojsci.

Ali to nije sve. Posljednjih godina propagandni materijal Islamske države fokusirao se na poticanje terorističkih napada automobilima. Bilo je čak pokušaja širenja materijala, s al-Qaedinih medijskih portala, kako postići da vlak iskoči iz tračnica. Poziv nije ostao bez odgovora, jer je 2019. godine radikalni musliman u Austriji baš to pokušao.

Njemački srednjostrujaški mediji počeli su pisati o opasnostima radikalnog islama nakon što su državne institucije izdale upozorenje o velikim riziku od islamističkog terorističkog napada ovog Božića. Od posebnog interesa za javnost promjena je dinamika dijaloga između različitih džihadističkih skupina koje prije ne bi podržavale jedna drugu zbog razlika u doktrini ili tumačenju Kurana, ali su one pronašle zajednički jezik nakon Hamasova napada na Izrael.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...