Nedjelja, 28. travnja 2024.

Argentinski predsjednik poručio: Ako Zapad ne napusti socijalističke ideje, propast će

Argentinski predsjednik Javier Milei održao je u srijedu govor tijekom kojeg je osudio socijalizam na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom gradiću Davosu, odbacujući radikalne feminističke, socijalističke i ekološke agende. Milei je pozvao svjetske vođe da prihvate kapitalizam kao alternativu.

U 20-minutnom govoru naglasio je da socijalizam u konačnici vodi u siromaštvo, kako država „nije rješenje“, već problem, i potrebu za većom educiranošću građana.

„Zapad je u opasnosti. U opasnosti je, jer oni koji bi trebali poduprijeti vrijednosti Zapada, opterećeni su svjetonazorom koji neumoljivo vodi u socijalizam, a posljedično i u siromaštvo”, rekao je Milei na početku svog govora, koji je ujedno bio prvi njegov javni istup u inozemstvu.

Argentinski predsjednik požalio se što su svjetski čelnici napustili ideju slobode, prihvativši umjesto toga razne forme ljevičarstva koje je kategorizirao kao verzije iste ideologije kolektivizma. Ne navodeći imena, Milei je objasnio da su neki prihvatili lijevu ideologiju iz želje za pomoći drugima, dok su drugi to učinili radi „pripadnosti privilegiranoj kasti“.

„Kolektivistički eksperimenti nikada nisu rješenje za probleme koji pogađaju građane svijeta, već naprotiv, oni su njihov uzrok”, rekao je Milei. „Vjerujte mi, nitko bolji od nas Argentinaca ne može svjedočiti o ovome”. Argentina je, nakon što je postala svjetska sila 1860-ih, osiromašila tijekom proteklih 100 godina prihvaćajući kolektivističke ideje.

Milei je nastavio govor iznoseći ekonomske razloge protiv socijalizma:

„Problem je u tome što socijalna pravda nije samo nepravedna, nego ne doprinosi ni općem blagostanju. Naprotiv, to je intrinzično nepravedna ideja, jer je nasilna. Nepravedno je kada država ubire poreze nasilno — ili može bilo tko od nas izabrati ne plaćati porez? Što je porezno opterećenje veće, to je prisila veća“.

Milei je ponovio još jednom svoje upozorenje Zapadu. Tvrdi da političke elite u zemljama koje bi trebale braniti vrijednosti slobodnog tržišta, privatno vlasništvo i druge libertarijanske ideje umjesto toga „otvaraju vrata socijalizmu“ i osuđuju svoje narode na „siromaštvo, bijedu i stagnaciju”.

Suštinski problem Zapada je u tome što se ne želi suočiti s onima koji, čak i nakon pada Berlinskog zida i golemih empirijskih dokaza, nastavljaju težiti socijalizmu, čime se potkopavaju temelji sustava koji nam je dao najveći prosperitet u našoj historiji.

U govoru se argentinski predsjednik također dotaknuo feminističkog pokreta, koji raspiruje „smiješnu borbu između muškaraca i žena“, jer svi imamo „ista prava, prava koja nam je dao Stvoritelj“.

„Jedina što je agenda radikalnog feminizma ostvarila je veća intervencija države kojom se sprječava gospodarski rast, dajući posao birokratima koji ničim nisu pridonijeli društvu, bilo u formatu Ministarstva žena ili u međunarodnim organizacijama posvećenim promicanju ove agende“, nastavio je Milei.

Argentinski predsjednik također je kritizirao socijalizam zbog pokretanja borbe „čovjeka protiv prirode“ kroz aktivizam i organizacije za klimatske promjene.

„Socijalisti tvrde da ljudska bića štete planetu i zbog toga se okoliš mora zaštititi pod svaku cijenu, čak idu toliko daleko nametanjem mehanizama kontrole stanovništva ili krvave agende pobačaja“, dodao je Milei.

Posebnu poruku na kraju govora Milei je poslao gospodarstvenicima – kako onima koji sudjeluju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, tako i onim drugdje – da se ne daju zastrašiti državom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...