Subota, 27. travnja 2024.

Španjolska: Ogroman porast zahtjeva za ‘promjenom spola’; neki su pronašli i ‘rupe’ u zakonu

Godinu dana nakon što je Španjolska usvojila zakon koji omogućuje ‘promjenu spola’ jednostavnim administrativnim zahtjevom građana, broj Španjolaca koji traže ‘promjenu spola’ porastao je za gotovo 400%!

Španjolski zakon je među najekstremnijima u Europi. U nekim, ali ne svim, slučajevima maloljetnicima je potreban pristanak roditelja, dok je za odrasle dovoljno da ispune zahtjev. Zakon je prethodno dopuštao ‘promjenu spola’ samo u slučajevima kada je osoba dobila medicinsku dijagnozu rodne disforije i bila podvrgnuta hormonskim tretmanima ili kirurškim intervencijama.

Novom zakonu protivile su se brojne feminističke udruge, dio zdravstvene zajednice (liječnici i psiholozi) te zabrinuti roditelji – sve njihove primjedbe vlada je ignorirala.

Niti godinu dana poslije, vlada se pohvalila novim zakonom.

„Zakon funkcionira i većina promjena dovela je do poboljšanja života osoba u tranziciji”, rekla je nova ministrica rodne jednakosti Ana Redondo tijekom govora na Pravnom fakultetu u Valladolidu.

Doista, podatci za prošlu godinu pokazuju da su se ostvarila predviđanja protivnika trans-ideologije.

Španjolske dnevne novine „El Mundo“ izvještavaju da je 2004. godine samo troje ljudi napravilo zakonsku ‘promjenu spola’, dok je 2023. to napravilo njih 5 139, što znači da svaki dan 15 osoba zatraži ‘promjenu spola’. Godinu dana prije ‘samo’ je 1 306 osoba zatražilo ‘promjenu spola’.

Od kada je zakon stupio na snagu (od 2. ožujka 2023.), zakonita ‘promjena spola’ porasla je za 392%, a muškarci su bili brojniji od žena u podnošenju zahtjeva za ‘promjenom spola’ – omjer je 64% naspram 36%.

Neki zlorabe suludi zakon

Ali ima i onih koji krše novi zakon. U Španjolskoj se pojavila nova skupina ‘nenormativnih trans-osoba’, riječ o skupini od 200-tinjak vojnika i policajaca koji su zakonski ‘promijenili spol’ iz muškog u ženski bez ikakve medicinske intervencije i u mnogim slučajevima zadržali svoja imena.

Skupine za trans-prava prozvale su ih prevarantima, ali oni nepokolebljivo brane svoju tranziciju. Mnogi vjeruju da su te ‘nenormativne trans-osobe’ pravno ‘promijenile spol’ samo radi povlastica koje imaju žene u vojsci i policiji.

Međutim, prijevaru je prema novom zakonu nemoguće dokazati, jer je zakon osmišljen upravo tako da se nečiji izbor spola može samo potvrditi, a ne dovesti u pitanje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...