Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Europski psihijatri upozoravaju na „eksperimentalnu“ i štetnu transrodnu medicinu

Velika europska psihijatrijska organizacija upozorila je liječnike da ne promiču „eksperimentalne“ transrodne „tretmane“ za rodno zbunjenu djecu i adolescente.

Europsko društvo za dječju i adolescentnu psihijatriju (ESCAP) objavilo je izjavu pozivajući pružatelje zdravstvene skrbi „da ne promiču eksperimentalne i nepotrebno invazivne tretmane s nedokazanim psiho-socijalnim učincima te da se, stoga, pridržavaju ‘primum-nil-nocere’ (prvo, ne naškoditi) načela“.

Znanstvenici ESCAP-a istaknuli su „nisku pouzdanost i nestabilnost dijagnoze rodne disforije kod određenog djeteta tijekom vremena“ i „moguće učinke odluka da se blokira pubertet ili spriječi medicinska tranzicija na djetetov psihosocijalni razvoj“.

U izvješću se također naglašava da se „nalazi istraživanja objavljuju isključivo na temelju kriterija kvalitete, a ne na temelju njihovih nalaza“. U objavi na mrežnoj stranici X Društvo za rodnu medicinu temeljenu na dokazima (SEGM) protumačilo je ovu izjavu kao da su mnoge nedavne studije koje pozitivno govore o takozvanoj „rodnoj tranziciji“ „duboko metodološki pogrešne“.

Dok je ESCAP-ovo izvješće ostalo otvoreno prema mogućnosti da bi neka djeca mogla imati koristi od takozvane „njege koja afirmira spol“, ono je naglasilo nedostatak kvalitetnih istraživanja za točno određivanje omjera rizika i koristi od intervencija kao što su hormonski blokatori i operacije sakaćenja.

Ovaj je dokument podsjetio svoje čitatelje na temeljna etička načela kojih se treba pridržavati u slučajevima rodno zbunjenih maloljetnika: načelo neškodljivosti, dobrotvornosti, autonomije i pravednosti.

Dokument ESCAP-a predstavlja najnoviji primjer rastućeg odbijanja medicinskog establišmenta u Europi prema takozvanoj „rodno afirmiranoj skrbi“.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, objavljivanje časopisa Cass Review potaknulo je mnoge pružatelje zdravstvenih usluga da promijene svoju praksu propisivanja štetnih blokatora puberteta ili hormona za unakrsnu spolnost maloljetnicima. Dr. Hilary Cass, pedijatrica koju je Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva angažirala za reviziju transrodnih „usluga“ koje su dostupne disforičnim maloljetnicima, otkrila je da je „rodna medicina“ „izgrađena na klimavim temeljima“ i da, iako ovim drastičnim intervencijama treba pristupiti s krajnjim oprezom, „u području rodne skrbi za djecu, dogodilo se upravo obrnuto“.

Škotske rodne klinike i Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) od tada su obustavili propisivanje blokatora puberteta.

Druge europske zemlje poput Danske i Švedske također su se u nedavnoj prošlosti odmaknule od takozvanog „afirmativnog modela skrbi“ za maloljetnike koji se bore s rodnom disforijom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...