Subota, 20. travnja 2024.

Katolička vjera očuvala je i ponovno će očuvati hrvatstvo u Bosni i Hercegovini

Prošle godine provedeni popis stanovništva ukazao je na dramatične razmjere iseljavanja iz Republike Hrvatske.

Negativni trendovi nastavili su se i nakon popisa pa je tako, prema nekim navodima, iz Hrvatske u međuvremenu iselilo još 20.000 ljudi. Porezna presija neke je hrvatske državljane potaknula da se odreknu državljanstva.

Situacija je još mnogo dramatičnija u susjednoj Bosni i Hercegovini. Biskupi iz BiH ovaj su tjedan upozorili – što nije naišlo ni na kakav odjek u medijima – da je broj katolika (od kojih su većina Hrvati) u BiH pao na 350.000 tisuća.

U BiH je danas tek oko polovica od predratnih 760.000 Hrvata katolika što je, upozorava se u promemoriji biskupa, rezultat ratnih progona, negativnih demografskih trendova, iseljavanja, ali i političkih problema.

 „Tijekom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto. Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220 tisuća, a sada je samo oko 15 tisuća katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je samo 22,4 posto”, navodi se u dokumentu.

Kao važan razlog smanjenja broja katolika navode se i politički razlozi odnosno neravnopravan ustavnopravni položaj Hrvata.

Riječ je o poznatoj bošnjačkoj pseudo-građanskoj politici stvaranja unitarne Bosne i Hercegovine, a jasno je da unutar toga projekta Hrvatima nije predviđeno mjesto ravnopravnog faktora, nego nacionalne manjine.

Zato službeno Sarajevo ne želi pristati niti na minimalno poboljšanje hrvatskog položaja kroz promjenu Izbornog zakona. Poruka je jasna: i ovih 350.000 Hrvata najbolje je da se isele.

Što će tzv. međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, time dobiti? Dobit će stvaranje muslimanske državice u srcu Europe koja će se brzo pretvoriti u leglo antizapadnih akcija. Riječ je o posve iracionalnoj politici koja se očito šestarom i trokutom ocrtava u opskurnim centrima moći.

Međutim, ne će propasti Hrvati u Bosni i Hercegovini. Bilo je vremena tijekom turskih zuluma kad je njihov broj u BiH bio i znatno manji.

Katolička vjera očuvala je i ponovno će očuvati hrvatstvo u Bosni i Hercegovini. Protivno željama mnogih…

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...