Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Washington i Berlin vode protuhrvatsku politiku u BiH, jedino je rješenje treći entitet

Sankcije protiv hrvatskih političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini nedvojbeno ukazuju na protuhrvatsku politiku glavnih inozemnih centara moći.

Američki državni tajnik Antony Blinken poručuje kako etno-nacionalističke stranke ne smiju ugrožavati budućnost BiH iako bi i političkim diletantima danas trebalo biti jasno kako budućnost države primarno ugrožava unitaristička politika Sarajeva.

Washington se naknadno oglasio i poručio kako podupire BiH kao jedinstvenu zemlju s  dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Riječ je o najobičnijim ispraznicama. Mrtvo slovo na papiru i pokušaj opravdavanja protuhrvatske i anticivilizacijske politike.

Ako se Hrvatima u BiH ne dopušta ni da biraju svoje političke predstavnike, što im pripada po Daytonskom sporazumu/Ustavu BiH onda je jasno da se Hrvate u toj državi – čiji se broj prepolovio u odnosu na 1991. – ne vidi kao ravnopravan čimbenik, nego kao nacionalnu manjinu. Hrvatima se ne čine nikakvi ustupci, nego im se ne žele dati prava koja im pripadaju.

Visoki predstavnik Christian Schmidt licemjerno ponovno poziva Hrvate i Bošnjake da se dogovore o Izbornom zakonu iako je i zadnjoj budali jasno kako Bošnjaci ne žele njegovu promjenu. Sudjelovanje u pregovorima samo je taktika. Cilj je bilo odugovlačenje i održavanje izbora prema starom zakonu.

Cilj je unitarna BiH

Bošnjaci jednostavno žele – pod krinkom građanskog modela – napraviti unitarnu BiH. Najprije je cilj politički dekapitirati Hrvate u Federaciji BiH, a onda i Srbe.

Takvu politiku osima Washingtona podupire i Njemačka koja ima stalno potrebu osuđivati hrvatske nacionaliste koje trpa u isti koš sa srpskima. Bošnjaci nacionalizam, umotan u kvazigrađansko ruho, Berlin ne vidi, tj. ne želi vidjeti.

Politika službenog Zagreba prema Bosni i Hercegovini ne koristi ni Hrvatskoj, ni regiji ni Europskoj uniji, mišljenje je izvjestitelja Bundestaga iz socijaldemokratske stranke. Slučajno, izvjestitelj se zove Adis Ahmetović. Ili, drugim riječima, riječ je o bošnjačkom lobistu koji otvoreno zagovara građanski model za BiH. Jasno je, takav model znači da onaj koji je najbrojniji može drugima nametati svoja rješenja i svoju samovolju.

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić jučer je upozorio kako broj Hrvata u BiH stalno opada zbog pritisaka, manipulacija, ustavne i izborne neravnopravnosti u dvama entitetima u kojima su većina Bošnjaci i Srbi,

„Bosna i Hercegovina podijeljena je na dva entiteta od kojih u jednom pravoslavni Srbi, a u drugom bosanski muslimani predstavljaju apsolutnu većinu, što olakšava mnoge i česte manipulacije protiv hrvatske katoličke manjine“, istaknuo je je Vukšić sudjelujući na Dikasteriju za međureligijski dijalog u Rimu.

Dodao je  kako je Bosna i Hercegovina postala treća većinska muslimanska zemlja u Europi u kojoj je broj Hrvata katolika spao tek na 350.000, što sugerira kako ih je nestalo više od 50 posto. Katolici, od kojih su najveći broj Hrvati čine tek oko 15 posto stanovništva BiH.

Treći entitet

Očito je nekome u cilju da se Federacija BiH pretvori u antizapadnu državoliku kreaciju koja bi sutra mogla postati utočište radikalnog islama.

Hrvatima, sada je do kraja jasno, ne ostaje ništa nego kao strateški cilj postaviti uspostavu trećeg entiteta i nastojati za to pridobiti međunarodne saveznike.

Kolo sreće se i u međunarodnoj politici okreće promjenom geopolitičkih okolnosti. Početkom 18. st. broj Hrvata u BiH bio je jedva 20.000.

Uz Božji zagovor Hrvati će opstati i danas.

Unatoč neprijateljskoj politici Sarajeva i inozemnih središta moći.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...