Utorak, 21. svibnja 2024.

HOĆE LI IH SARAJEVO POSLUŠATI? Biskupi iz BiH pozvali na smirivanje napetosti uoči izbora

Biskupi iz Bosne i Hercegovine pozvali su u četvrtak nakon svog redovitog okupljanja na Biskupskoj konferenciji sve u toj zemlji na razborito ponašanje u mjesecima koji slijede do izbora kao i na poticanje sloge i dijaloga.

Na redovitom zasjedanju BK BiH održanom u Banjoj Luci usvojena je izjava u kojoj se svi pa tako i vjernici potiču da svojim djelovanjem doprinesu smirivanju napetosti i poticanju dijaloga.

“Biskupi pozivaju sve na društvenu odgovornost i potiču na razboritost i mir u predizborno vrijeme i odgovorno sudjelovanje na izborima i pravodobnu registraciju (za glasanje)”, stoji u izjavi objavljenoj u razdoblju u kojemu u BiH jačaju političke napetosti kako se približava službeni početak predizborne kampanje a stanje dodatno opterećuje činjenica da nije bilo moguće postići dogovor o izmjenama izbornog zakona.

 Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić izrijekom je na konferenciji za novinstvo pozvao i medije da doprinesu smirivanju napetosti odgovornim djelovanjem.

“Pozivam vas da nastavite djelovati širenjem sloge, dijaloga i solidarnosti među ljudima”, kazao je monsinjor Vukšić dok je banjolučki biskup Franjo Komarica istaknuo kako je jedini stvarni put naprijed u sadašnjem okruženju biti konstruktivan i doprinositi dobru za sve ljude i zajednice.

 Kazao je kako su biskupi u BiH uvijek bili dosljedni na tom putu te je podsjetio kako o tome može osobno svjedočiti nakon 37 godina biskupske, ali i 50 godina svećenićke službe.

 “Bili smo vjerodostojni u provedbi onoga što je zadaća Crkve”, kazao je biskup Komarica koji će u petak na blagdan sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, predvoditi euharistijsko slavlje kojim će se ujedno obilježiti njegov zlatni jubilej odnosno pola stoljeća svećeničkog djelovanja.

Tim je povodom poručio kako su radost i nada, žalost i tjeskoba svih ljudi našeg vremena istodobno na srcu onih koji su kršćani te da biskupi nikada nisu gledali samo na članove svojih zajednica nego su kroz solidarnost i milosrđe pomagali svima.

“Ako je Bogu stalo do čovjeka kao njegove slike onda i nama treba biti itekako stalo”, kazao je biskup Komarica.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...