Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Poljaci ne žele da im se nameću insekti u prehrani

Nedavno je konzervativni zastupnik Bartosz Kownacki (iz vladajuće stranke Pravo i pravda) ustvrdio da je pravi cilj glavne oporbene Građanske platforme, ako uđe u vladu nakon parlamentarnih izbora ove godine, stavljati insekte na tanjure Poljake.

„Za nadolazeće izbore političari Građanske platforme trebaju na svakom plakatu napisati ‘Umjesto kokoši jedite crva’ jer je to njihov pravi predizborni program”, rekao je Kownacki. Tijekom konferencije za novinare koju je prenosila državna televizijska kuća TVP Info objavljena je vijest da poljski ljevičari žele da Poljaci jedu crve umjesto mesa.

Također je zanimljivo istaknuti da su novinari s TVP Info otkrili da je gradonačelnik Varšave (vođa oporbene Građanske stranke) dio projekta C40 Cities Initiative. Projekta koji za cilj ima prilagodbu gradova na „nove klimatske, energetske i životne uvjete“. Da bi se postigli novi prihvatljivi uvjeti za život urbanog stanovništva potrebno je da stanovništvo meso zamijeni jestivim kukcima.

Realizacija tog projekta već je započela u Poljskoj. Poljski mediji izvještavaju da je Nacionalni centar za istraživanje i razvoj sa 6,5 milijuna poljskih zlota (1,47 milijuna američkih dolara) financirao projekt pod nazivom SmartFood, koji uključuje uzgoj jestivih insekata. Projekt SmartFood predstavlja pokušaj suradnje norveških i poljskih sveučilišta, a sudionici projekta pokušat će uzgajati kukce u svojim gradskim stanovima.

Reuters izvještava da se, prema državnoj novinskoj agenciji PAP, poljsko Ministarstvo razvojnih fondova i regionalne politike distanciralo od projekta, rekavši da projekt SmartFood ne predstavlja dio vladinog programa i da ga uglavnom financira Norveška.

Problem kukaca u prehrani dospio je u središte pozornosti otkako je Europska unija nedavno odobrila sastojke hrane dobivene od kućnih cvrčaka i ličinki kukaca kao dio briselskog programa “održivosti“. Euractiv izvještava da je tema odjeknula i u drugim europskim prijestolnicama, od Budimpešte do Rima i Sofije, s konzervativnim političarima koji su doveli u pitanje pokušaj uključivanja jestivih insekata u prehrambene navike Europljana.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...