Nedjelja, 28. travnja 2024.

Dan pobjede: Sisak 22. lipnja 1593.

Na današnji dan, 22. lipnja 1593., dogodila se pokraj Siska najslavnija hrvatska pobjeda nad Turcima. Ta pobjeda okrenula je tijek ratovanja na stranu Hrvata i od te bitke su Turci počeli gubiti svoje uporište u Hrvatskoj.

Umjesto da se na današnji dan sjetimo jedne od najslavnijih hrvatskih pobjeda, “hrvatska” vlast je 2002. godine odlučila da će se 22. lipnja kao državni blagdan slaviti Dan antifašističke borbe. Tadašnji ljevičari, predvođeni bivšim komunistima, tvrdili su da je 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Mnogi povjesničari protive se ovoj tvrdnji, a 2016. u debati u emisiji Hrvatskog radija Poligraf o Prvom sisačkom partizanskom odredu raspravljali su cijenjeni povjesničari – dr. Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović.

Uz neuvjerljiv nastup, profesor Jakovina nije uspio iznijeti protutezu na tvrdnju dr. Hasanbegovića da 22. lipnja nije utemeljen nikakav partizanski odred. Nadalje, Hasanbegović je tvrdio, poštujući povijesne činjenice, da je tog datuma Hitler napao Sovjetski Savez. Tadašnji sisački komunisti su zbog napada na Sovjetski Savez, kako tvrdi Hasanbegović, otišli u šumu, ali to nije bila Brezovica i nisu započeli oružani otpor. Ovaj događaj nije se slavio niti u Jugoslaviji, nego su Titovi partizani kao Dan ustanka naroda Hrvatske slavili 27. srpanj, dan kada je izvršen pokolj nad Hrvatima.

Zašto hrvatska vlast i dalje slavi kao državni blagdan dan koji niti jugoslavenski partizani nisu slavili? Zar ne bi bilo domoljubnije i istinoljubivije da se na ovaj važan datum sjetimo hrabrih sisačkih branitelja koji su prije pet stoljeća obranili Hrvatsku i Europu od muslimanskih osvajača?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...