Nedjelja, 28. travnja 2024.

Engleska: Hrabra majka dobila žalbu nakon što je otpuštena zbog suprotstavljanja (trans)rodnoj ideologiji

Kršćanka, majka dvoje djece, bila je otpuštena iz škole zbog objava na društvenim mrežama u kojima se usprotivila transrodnom odgoju, ali je nedavno dobila pravnu žalbu protiv odluke škole.

Kristie Higgs radila je šest godina kao školska asistentica u srednjoj školi u Gloucestershireu, kada ju je netko u listopadu 2018. godine anonimno prijavio zbog njezinih objava na Facebooku. Zbog protivljenja rodnoj ideologiji suspendirana je i na kraju otpuštena, a uprava škola je kao razlog navela “nedolično ponašanje“.

Sud za zapošljavanje u Bristolu presudio je koncem 2020. godine da Higgs nije pretrpjela diskriminaciju ili uznemiravanje; međutim, u petak, 16. lipnja, Žalbeni sud za zapošljavanje odlučio je da se slučaj treba ponovno razmotriti.

Predsjednica suda, Dame Jennifer Eady, podržala je njezinu žalbu na odluku rekavši: „Sloboda izražavanja vjerskih uvjerenja i izražavanja stavova povezanih s tim uvjerenjem osnovna su prava u bilo kojoj demokraciji, pa čak ako i mišljenje pojedinca može nekoga uvrijediti“.

Eady je rekla da suci nisu procijenili, kao što je od njih zahtijevao zakon, jesu li istraga i otpuštanje Higgsa „obavljeni prema zakonu s ciljem zaštite prava optužene, prepoznajući pravo na slobodnu vjeru i izražavanje uvjerenja“. Nakon presude Higgs je rekla: „Od početka, unatoč brojnim pokušajima škole da sugerira suprotno, radilo se o mojim kršćanskim uvjerenjima i diskriminaciji mene jer sam ih izražavala“.

Njezina prva objava uključivala je dijeljenje prosvjedne peticije o vladinoj inicijativi da se „spolni odgoj učini obaveznim predmetom u osnovnim školama, ali isto tako i u srednjim školama“. U objavi je stajalo da to „znači, na primjer, da će djecu učiti da su sve veze jednako valjane i ‘normalne’, i da je ‘ istospolni brak’ potpuno ista stvar kao i tradicionalni brak i da je spol stvar izbora, a ne biologije, tako da pojedinac odabire kojeg je spola”.

Druga objava odnosila se na još jedan dijeljenje, naime Kristie Higgs izrazila je zabrinutost zbog obrazovnih materijala iz SAD-a koji se šire školama diljem Europe. Ispod dijeljenja sadržaja napisala je: „Djecu se u vrtićima i prvim razredima osnovnima školama priprema za rodno fluidno društvo. Škole uvode propagandu u ime kampanja protiv zlostavljanja, ali mi znamo što je istina“.

Higgs je podijelila objave nakon što je saznala da škola u kojoj je radila i koju je pohađalo njezino dijete planira indoktrinirati djecu s knjigama koje promiču transrodnost, a koje sponzorira organizacija No Outsiders. Na internetskoj stranici No Outsiders navode da je glavni cilj njihove kampanje „pripremiti djecu za život u modernoj Britaniji”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...