Petak, 03. svibnja 2024.

HURO: Novi preokret u slučaju roditelja odgojitelja

Danas je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja izdala priopćenje za medije povodom aktualnog rješenja Upravnog suda koji traži ocjenu zakonitosti odluke za roditelje odgojitelje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Da priča s roditeljima odgojiteljima još nije gotova potvrđuje nova odluka Upravnog suda u Zagrebu. Prema informacijama dobivenim od odvjetnika Nikole Pleše i Maje Topić, Upravni sud je temeljem njihovog prijedloga iznesenog u jednome od predmeta u kojemu zastupaju roditelje odgojitelje povodom individualnih tužbi odlučio prekinuti upravni spor i podnijeti zahtjev Visokom upravnom sudu radi preispitivanja zakonitosti gradske Odluke iz 2022. godine.

Podsjetimo, sporna gradska Odluka potvrđena je od strane VUS-a presudom u veljači 2023. godine i tada se nastavlja pravna i financijska agonija za oko 5400 korisnika i članove njihove obitelji. Novčana naknada smanjila se s dotadašnjih 5500 kuna na hrvatski minimalac (560 eura (4200kn)), da bi od kolovoza sve te višečlane obitelji bez obzira na prva pravomoćna rješenja počele dobivati samo 280 eura novčane pomoći. Sada je ocjenu te gradske odluke zatražio i Upravni sud u Zagrebu.

Preostaje vidjeti reakcije za preostalih nekoliko stotina tužbi na Upravnom sudu, kojem su se roditelji obratili za obranu pravomoćnih rješenje izdanih prije nego je Tomašević dolaskom na vlast odlučio zakonski upitno ukidati novčanu naknadu, bez da je osigurao prihvatljive kompenzacijske mjere, osobito nove vrtiće kojih u gradu Zagrebu nedostaje u iznimno velikom broju. Zbog nedostatka oko pet tisuća vrtićkih mjesta za sve zagrebačke roditelje stvoren je kaos, koji je doveo do urušavanja tog dijela sustava. Pretrpane vrtićke grupe, te dodatno zapošljavanje pomoćnog osoblja dovodi u sigurnosnu ugrozu svako dijete koje od jeseni pohađa neki zagrebački vrtić. Više od dvije godine upozoravamo na nestručnost i na neprihvatljivo postupanje do kojeg je došlo slijedom izmjene Odluke za RO i njenim ukidanjem, čime se tisuće i tisuće više zahtjeva prisilno slilo na natječaj za vrlo ograničen broj slobodnih vrtićkih mjesta.

Ova pojedinačna odluka Upravnog suda osnažuje vjeru u pravdu, te ulijeva dodatnu nadu da će se prije 1. listopada, kada bi iz mjere bez centa naknade trebalo biti izbačeno oko tri tisuće korisnika (a prvenstveno su to žene), oglasiti i Ustavni sud na kojem je HURO podnio tužbu zbog ustavno upitne VUS-ove presude.

Priča s roditeljima odgojiteljima još nije gotova i ujedno pozivamo sve korisnike mjere roditelj odgojitelj da nastave koristiti svoj individualni pravni put, a sve u borbi protiv vlasti koja od demografije u gradu nije ostavila ni slovo „d“. Ukinuli su gradsku ured za demografiju, zatim sektor, sad namjeravaju i preostali odjel, a demografskim slomom zbog kako smo već pisali

Alarmantno u Zagrebu – petsto novorođenih beba manje i nužnom demografskom revitalizacijom bavio bi se tek neki odsjek s par zaposlenih, a i to pripojeno uredu za socijalnu zaštitu?!

Nepokošena trava i štetne posljedice olujnog nevremena nisu jedino što bi trebalo brinuti ovu gradsku vlast – vrlo je razvidno kako problem korisnika mjere roditelj odgojitelj kojega su svojim odlukama sami stvorili postaje sve veći teret za gradonačelnika, Možemo i SDP u gradu.

Vlast koja misli kako se odluke o kojima direktno ovise sudbine oko dvadeset tisuća građana grada Zagreba mogu donositi ishitreno, nestručno i zakonski upitno ne zaslužuje ništa drugo već biti prokazana kao potpuno neodgovorna, nekompetentna i nedorasla potrebama ovog grada i njegovih građana”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...