Subota, 27. travnja 2024.

Borba za Drvar: Nakon 75 godina gradi se katolička crkva

U Drvaru, gradu s većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, katoličko stanovništvo konačno dobiva bogoslužni prostor.

Na zadnjem popisu stanovništva Bosne i Hercegovine, provedenom 2013., Hrvati su u Drvaru činili 8% stanovništva, a sada, nakon 75 godina borbe, gradi se župna crkva sv. Josipa u Drvaru i kapelica u Bosanskom Petrovcu.

Župnik župe sv. Josipa, vlč. Davor Klečina, uspio je nakon godina silnih prepreka dobiti dozvolu za gradnju crkve. Izgradnja ovog bogoslužnog objekta ima veliko značenje i simboliku, kako zbog sadašnjih duhovnih potreba katolika u Drvaru, tako i zbog povijesnih razloga – da se ispravi povijesna nepravda nakon što su komunističke vlasti 1949. srušile župnu crkvu u Drvaru. U crkvi sv. Josipa trajno će se moliti i prikazivati zadovoljština za zločine proteklih ratova, kao i za posljedice komunizma i ateizma u Bosni i Hercegovini.

Gradnja crkve obradovala je katolike u Drvaru, koji su se posljednjih 27 godina morali na misama i drugim liturgijskim činima okupljati u ruševnom i vlažnom prostoru lokalnog društvenog doma. Trenutno je uz Goražde na istoku Bosne, Drvar jedino mjesto na zapadu države gdje se gradi župna crkva.

O gradnji crkve je za YouTube kanal „PROTV“ prije nekoliko dana govorio vlč. Davor Klečina, a cijeli videozapis možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...