Petak, 03. svibnja 2024.

Pogledajte kako je izgledalo hodočašće hrvatskih bajkera i vlasnika oldtimera u Sydneyju

Hrvatska tradicionalna glazba, bratstvo zajednice i brojna prijevozna sredstva ispunila su prošli tjedan parkirni prostor ispred crkve sv. Nikole Tavelića u Sydneyju.

Na hodočašću koje predstavlja sjecište dviju strasti — Krista i automobila — gotovo 300 muškaraca iz hrvatske zajednice u Sydneyu okupilo se 10. veljače. Više od 100 automobila te gotovo 30 motocikala bilo je izloženo na drugom, sada već tradicionalnom, hrvatskom hodočašću automobilima i motociklima.

Hodočašće je započelo od crkve sv. Nikole Tavelića u gradskoj četvrti St. John’s Park, a završilo kod crkve Marije Kraljice Hrvata u Figtreeju, u biskupiji Wollongong. Već drugu godinu zaredom, inicijativa hrvatske katoličke skupine, Vitezova Predragocjene Krvi (eng. The Knights of the Precious Blood), predstavlja pokušaj povratka što većeg broja Hrvata u zajednicu.

„Znamo da je na ovom području većina Hrvata katoličke vjeroispovijesti, ali dio njih prestao je biti aktivan u zajednici. Pomislili smo, što je ono oko čega su svi strastveni? Svi volimo naše automobile, posebno oldtimere. I rekli smo, zašto ne bismo spojili to dvoje da se što već broj Hrvata vrati u našu crkvu?“, rekao je glavni organizator Robert Zrilić.

Na ovogodišnjem hodočašću prikupljeno je gotovo 15 000 australskih dolara za dobrotvornu katoličku udrugu „Kap dobrote“ koja se brine za one na rubu društva.

Za organizatora Roberta Zrilića, pravi uspjeh dana bio je povratak brojnih Hrvata u crkvu, što uostalom potvrđuje i kratki promidžbeni videozapis. Pogledajte ga!

U galeriji možete vidjeti kako je izgledao ovogodišnji susret australskih Hrvata.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...