Subota, 04. svibnja 2024.

Propao referendum irske Vlade za izbacivanje braka i žene iz ustava

„Najbolji mogući poklon uoči Majčinog dana“.

Tako je konzervativni aktivist David Quinn opisao poraz dvaju referendumskih inicijativa održanih u petak (8. ožujka) u Irskoj. Prva je trebala ‘proširiti’ definiciju obitelji, a druga ukloniti spominjanje majki (žena) u irskom Ustavu.

Poput susjednog Ujedinjenog Kraljevstva, Irska slavi Majčin dan na četvrtu nedjelju korizme, koja je ove godine 10. ožujka.

Unatoč anketama javnog mnijenja, koje je pokazivalo premoćnu pobjedu irske vlade u pokušaju redefiniranje obitelji na ‘trajne veze’, 67,7% građana odbacilo je referendumski inicijativu dok ju je samo 32,3% građana podržalo.

Drugim amandmanom predloženo je izjednačavanje ‘trans-žena’ i žena, točnije uklanjanje majčinstva iz Ustava.

Opet su ankete pokazivale premoću pobjedu prijedloga irske vlade, ali je i taj prijedlog odbijen. U povijesti irskih referenduma nikad nije više građana odbilo prijedlog vlade – čak 73,9% glasača.

Irski premijer Leo Varadkar odmah je po izlasku rezultata prihvatio poraz.

Osim zabrinutih građana, i katolički biskupi suprotstavili su se referendumu, smatrajući da bi nove izmjene dodatno oslabile instituciju braka i majčinstva. Nekoliko dana prije referenduma biskupi su u službenoj izjavi, pročitanoj tijekom nedjeljnih svetih misa, pozvali građane da glasaju protiv. Smatraju brak temeljnom sastavnicom društva i ključnom za opće dobro, jer se temelji na „doživotnoj javnoj obvezi braka“.

Prelati su upozorili da bi drugi amandman imao „učinak ukidanja svakog pozivanja na majčinstvo u Ustavu“ i ostavio bi nepriznatim „poseban i neprocjenjiv društveni doprinos“ koji majke daju i nastavljaju davati diljem Irske.

Srećom, ništa od predloženog nije usvojeno.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...