Utorak, 21. svibnja 2024.

Vatikan se oglasio povodom sinodskog hoda u Njemačkoj: Ne ugrožavati zajedništvo i jedinstvo Crkve

Sveta se Stolica oglasila u vezi sa sinodskim hodom u Njemačkoj, izjavom objavljenom danas, 21. srpnja, rano poslijepodne, javlja Vatican News.

„Kako bi se zaštitila sloboda Božjega naroda i obavljanje biskupske službe, čini se potrebnim precizirati da ‘Sinodski hod’ u Njemačkoj nema snagu obvezivati biskupe i vjernike na nove načine upravljanja i nove pristupe doktrini i moralu. Ne bi bilo zakonito pokretati u biskupijama, prije dogovora postignutoga na razini opće Crkve, nove službene strukture ili doktrine, koje bi bile rana crkvenom zajedništvu i prijetnja jedinstvu Crkve“.

Izjava se nastavlja citirajući riječi pape Franje, sadržane u Pismu Božjem narodu koji je u hodu u Njemačkoj: „Opća Crkva živi u, i od partikularnih Crkvi, kao što partikularne Crkve žive i cvjetaju u, i od opće Crkve, a ako se nađu odvojene od cijeloga crkvenog tijela, slabe, trunu i umiru. Zbog toga je potrebno održavati uvijek živim i istinskim zajedništvo s čitavim tijelom Crkve“.

Želja je stoga – stoji na kraju izjave – da se prijedlozi za Hod partikularnih Crkvi u Njemačkoj spoje sa sinodskim putom kojim ide opća Crkva, u svrhu uzajamnoga obogaćivanja i svjedočanstva jedinstva kojim tijelo Crkve očituje svoju vjernost Kristu Gospodinu.

Podsjetimo, sudionici sinodalnog puta u Njemačkoj u dokumentu su, među ostalim, pozvali da svećenički celibat bude neobvezan i da se zaređuju zreli, odnosno oženjeni muškarci. Također, pozvali su i na ređenje žena za đakonise.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...