Petak, 29. ožujka 2024.

Trump: ‘Ne znam zašto su Facebook i Twitter uklonili ‘liječnike s prve crte’ koji promiču lijek protiv COVID-a’

„Jučer je skupina liječnika, velika skupina liječnika, stavljena na Internet i iz nekog razloga, Internet ih je odlučio ukloniti, što je i učinjeno.”

Washington, D.C., 29. srpnja 2020. (LifeSiteNews) – Predsjednik SAD-a Donald Trump jučer je izjavio da „ne zna zašto” je videosnimka liječnika koji promiču upotrebu hidroksiklorokina kao učinkovitog lijeka protiv COVID-a, koja je pogledana više milijuna puta, u ponedjeljak uklonjena s Facebooka, Twittera i YouTubea.

„Jučer je skupina liječnika, velika skupina liječnika, stavljena na Internet i iz nekog razloga, Internet ih je odlučio ukloniti, što je i učinjeno”, izjavio je Trump na tiskovnoj konferenciji u utorak.

 „Mislim da ih je Twitter uklonio, kao i Facebook, a ne znam zašto. Mislim da se radi o vrlo cijenjenim liječnicima.”

Zabranjena je videosnimka izvorno objavljena na internetskom portalu Breitbart News te je zatim uklonjena sa svih društvenih mreža navedenog portala, unatoč svojoj gledanosti, pod obrazloženjem da je njezinom objavom prekršena Facebookova, Twitterova i YouTubeova politika protiv dezinformiranja.

Snimka prikazuje tiskovnu konferenciju koju je, ovog ponedjeljka, pred Vrhovnim Sudom SAD-a u Washingtonu, D.C., održala skupina America’s Frontline Doctors (Američki liječnici s prve crte; op. prev.)

Skupina je bila u Washingtonu povodom organizacije događaja „White Coat Summit” (Skup bijelih kuta; op. prev.), pod pokroviteljstvom političke organizacije Tea Party Patriots i predstavnika Zastupničkog doma SAD-a, Ralpha Normana. Događaj je počeo s cjelodnevnim programom u ponedjeljak, a završen je jučer.

Trump se našao pod paljbom zbog dijeljenja isječaka zajedničke videosnimke liječnika sa svojim pratiteljima, što je nagnalo Twitter da ih ukloni s njegova računa.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak, Trump je izjavio da mnogi liječnici smatraju da je lijek hidroksiklorokin, odobren od strane FDA (Agencije za hranu i lijekove SAD-a; op. prev.), u kombinaciji s cinkom i azitromicinom „iznimno učinkovit” te da „vjeruje u njega”.

„Osobno vjerujem u taj lijek i ja bih ga sigurno uzeo. Kao što znate, uzimao sam ga u trajanju od dva tjedna. Nije li tako? I još uvijek sam tu. Vjerujem da djeluje u ranim stadijima bolesti. Također, mislim da ‘liječnici s prve crte’ također u to vjeruju, odnosno mnogi od njih te ćemo to, stoga, sad i vidjeti.”

 „Lijek je siguran i ne uzrokuje poteškoće. Osobno nisam imao nikakvih, baš nikakvih tegoba, a nisam se ni osjećao drugačije. Nisam se osjećao ni bolje ni lošije, nije bilo nikakvih promjena. Kao što znate, testirao sam se i nisam zaražen te se nadam da neće nauditi nikome drugome.”

Hidroksiklorokin se uglavnom koristi za liječenje malarije te ostaje predmetom brojnih rasprava i nagađanja što se tiče njegove upotrebe u liječenju protiv koronavirusa, koja je bila od glavnih tema na liječničkoj tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak.

Udruženje America’s Frontline Doctors osnovala je dr. Simone Gold, koja je, prema podatcima s njezine internetske stranice, „ovlaštena specijalistica hitne medicine i odvjetnica obrazovana na Stanfordu”.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, Gold je izjavila da je skup održan zato što „američki narod nije čuo glas svih stručnjaka u zemlji, odnosno, neki su stručnjaci prisutni u medijima, ali postoje i brojni drugi u našoj zemlji”.

U ranoj fazi krize koronavirusa, neke su studije pokazale da bi hidroksiklorokin mogao biti učinkovito sredstvo borbe protiv COVID-a. S druge strane, u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, istraživači su ustvrdili da upotreba tog lijeka nije rezultirala pozitivnim promjenama, dodajući da je „smanjila stopu preživljavanja bolničkih pacijenata i povećala učestalost ventrikularne aritmije”.

Ova je studija potaknula reakciju brojnih svjetskih vlada, te je hidroksiklorokin zabranjen ili ograničen na liječenje slučajeva nevezanih za COVID-19.

Doduše, znanstveni časopis The Lancet kasnije je morao povući spomenutu studiju, nakon što su novootkrivene informacije objavljene u novinskom listu The Guardian izazvale brojne sumnje o vjerodostojnosti njihova istraživanja.

Tijekom tiskovne konferencije održane u ponedjeljak, dr. Stella Immanuel, koja, prema podatcima teksaške Liječničke komore, posjeduje valjanu liječničku licencu, tvrdila je da joj je hidroksiklorokin pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a.

 „Govorim ovdje zato što sam osobno liječila više od 350 osoba oboljelih od COVID-a […] Stavila sam ih na hidroksiklorokin, cink te azitromicin i svi su zdravi“, izjavila je dr. Immanuel.

„Danas sam ovdje da bih rekla Americi da postoji lijek za COVID. Sve se ove ludosti, ne moraju događati. Postoji lijek za COVID, koji se zove hidroksiklorokin. Zove se cink. Zove se azitromicin.”

Dr. Stella Immanuel, pastorka i osnivačica Fire Power Ministries, karizmatske pentekostalne zajednice iz Houstona, kritizirana je zbog propovijedi u kojima, između ostalog, spominje korištenje izvanzemaljske DNK prilikom liječenja, cjepiva koje sprječava religioznost te okrivljuje demone i vještice za trenutnu zdravstvenu situaciju.

Nedugo nakon završetka tiskovne konferencije u ponedjeljak, internetska stranica liječničkog udruženja, onesposobljena je.

Gold je jučer potvrdila putem svojeg Twitter-profila da im je njihov davatelj usluge internetskog sadržaja, Squarespace, ugasio stranicu zbog kršenja njihove politike korištenja.

„Uau, naš pružatelj usluge udomljavanja @Squarespace proizvoljno je i u potpunosti ugasio našu internetsku stranicu, tvrdeći da smo prekršili uvjete korištenja. Mi smo skupina liječnika koji zagovaraju pomnije istraživanje COVID-a i dostupnih metoda liječenja. Ovo je nečuveno”, Gold objavila je na Twitteru.

U svojoj objavi na Twitteru, Gold je podijelila snimku zaslona na kojoj je vidljiva prijepiska razgovora s tvrtkom Squarespace, u kojoj se navodi da je stranica „prekršila odjeljak 3.1 naše Politike korištenja obavljajući lažne, prijevarne, netočne ili zavaravajuće radnje”.

Unatoč tome što je stranica ugašena, njezini dijelovi još su uvijek vidljivi na arhivskom portalu The Wayback Machine.

Gold je, u jučerašnjem tvitu, spomenula da se udruženje America’s Frontline Doctors sastalo s potpredsjednikom SAD-a, Mikeom Penceom, tražeći od njegove administracije pomoć pri propisivanju hidroksiklorokina „bez političkog kočenja”.

 „Nove vijesti: Upravo smo se sastali s potpredsjednikom Mikeom Penceom da bismo zatražili potporu administracije u hrabrenju liječnika da propisuju hidroksiklorokin bez političkog kočenja. Također, raspravljali smo i o nedavnoj cenzuri liječnika na društvenim mrežama. #WhiteCoatSummit”, objavila je Gold.

Jučer je udruženje America’s Frontline Doctors  održalo još jednu tiskovnu konferenciju na Capitol Hillu, u kojoj su se osvrnuli na cenzuru njihove tiskovne konferencije održane u ponedjeljak. „Vratili smo se da bismo ponovili jučerašnju poruku, a ta je da Amerikanci imaju razloga za nadu što se tiče COVID-a”, izjavila je Jenny Beth Marlin, suosnivačica političke organizacije Tea.

Izvor: LifeSiteNews

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...