Petak, 19. travnja 2024.

Sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas: Treba preispitati odluke o kontracepciji i istospolnim vezama

Sudac američkog Vrhovnog suda Clarence Thomas rekao je jučer, nakon presude kojom je ukinuto ustavno „pravo“ na abortus, kako bi trebalo preispitati ranije odluke u kojima se utvrđuju ustavna prava na kontracepciju i istospolne veze kroz kontroverznu pravnu teoriju.

Thomas – koji je svojedobno rekao da je “odlučno i bez isprike katolik” – zauzeo je stav većine u predmetu Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, čime je poništena odluka iz 1973. u predmetu Roe protiv Wadea, koja je kodificirala pravo na pobačaj u saveznom zakonu.

Ista pravna teorija koja je podupirala pravo na pobačaj u Roeu također je korištena u nekolicini drugih slučajeva kako bi se opravdala prava otkrivena putem “materijalno valjanog postupka”.

Thomas smatra da treba preispitati sve materijalne sudske presedane ovog Suda, uključujući Griswolda, Lawrencea i Obergefella. “Dužni smo ‘ispraviti pogrješku’ ustanovljenu u tim presedanima”, nastavio je.

“Nakon poništavanja ovih očito pogrješnih odluka, ostaje pitanje jamče li druge ustavne odredbe bezbrojna prava koja su proizveli naši materijalnopravni predmeti”, piše The Daily Wire.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...