Srijeda, 24. travnja 2024.

BIVŠI BRITANSKI PREMIJER TONY BLAIR: Dolazi kraj zapadne hegemonije

Pred koju godinu francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je tvrdnju da nestaje zapadna hegemonija.

Sada je isto rekao i bivši britanski premijer Tony Blair. On je u predavanju pod naslovom „Koje su lekcije za vodstvo zapada nakon Ukrajine?“ istaknuo da ukrajinski rat pokazuje da se dominacija Zapada bliži kraju dok se Kina u partnerstvu s Rusijom uzdiže do statusa supersile tijekom jedne od najznačajnijih povijesnih prekretnica.

Svijet se nalazi na povijesnoj prekretnici koja se može usporediti s krajem Drugog svjetskog rata ili raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Blair, ali ovoga puta Zapad očito nije u usponu.

„Približavamo se kraju zapadne političke i ekonomske dominacije“, rekao je na tragu onoga što je svojedobno govorio Macron, ali i bivši predsjednik Europske komisije Juncker koji je govorio o demografskom i ekonomskom slabljenju Europe.

„Svijet će u najmanju ruku biti bipolaran, a moguće i multipolaran“, dodao je Blair. „Najveća geopolitička promjena ovoga stoljeća doći će iz Kine, ne Rusije“, naglasio je.

Rat u Ukrajini, smatra Blair, ukazao je na to da se Zapad ne može osloniti na Kinu “da će se ponašati na način koji smatramo racionalnim“, piše LifeSite News.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...