Subota, 27. travnja 2024.

Hoće li Belgija odoljeti rodnom ludilu?

U Belgiji se vodi rasprava o spolu na jednoj sasvim novoj razini. U belgijskom parlamentu se raspravlja o tome da se u budućnosti podaci o spolu ne nalaze na osobnim dokumentima. Možda rasprava zvuči nestvarno, ali napravljen je nacrt zakona, koji su predstavili ministri pravosuđa, unutarnjih poslova i državni tajnik za ravnopravnost spolova, prema kojem se podaci o spolu više ne bi nalazili na osobnim dokumentima.

Ova inicijativa temelji se na presudi Vrhovnog suda Belgije (od 19. lipnja 2019.) prema kojoj „osobe koje se ne osjećaju kao muškarci niti žene ne može prisiliti da prihvate spol koji ne odgovara njihovom rodnom identitetu“.

Ovom zakonu se usprotivio zamjenik premijera (prvi potpredsjednik vlade) David Clarinval, član stranke Mouvement réformateur. Čak su se na sjednici vlade i ostali članovi stranke Mouvement réformateur usprotivili reformi, a prema navodima iz La Libreu „predstavnici stranke MR predlažu da se ostavi mogućnost odabira spola, točnije M (fr. masculin), F (fr. féminin) ili ništa (fr. rien)“. Zbog protivljenja je odgođeno izglasavanje zakona, a više o raspravi možete pročitati ovdje.

Prijedlog zakona o ukidanju spolova nije samo “belgijska priča“, nego je to realnost koju uskoro očekuje ostatak Europske unije. Ekstremna manjina nameće svoja pravila i uskoro možemo očekivati mnogo veće promjene.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...