Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kalifornija je postala “utočište“ za “transrodnu djecu“

Kalifornija je u nedjelju postala prva savezna država koja otvoreno pruža “utočište“ za “transrodnu djecu“ koja koriste lijekove ili idu na operacije za promjenu spola, što je u mnogim (saveznim) državama još uvijek zabranjeno. Internetski portal Breitbart već je u rujnu izvijestio o prijedlogu zakona pod imenom SB 107 kojim se želi promovirati LGBTIQ+ ideologija među maloljetnicima. O tome više možete pročitati ovdje.

Što točno piše u zakonu savezne države Kalifornije koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023.?

Savezni zakon Kalifornije zabranjuje pravnoj osobi ili instituciji da pokrene u Sjedinjenim Američkim Državama ili u inozemstvu kaznenu tužbu protiv doktora ili medicinskog osoblja (u Kaliforniji) koje je dopustilo djetetu promjenu spola. Također, novi savezni zakon Kalifornije zabranjuje „izvršenje naloga temeljenog na zakonu druge (savezne) države kojim se dopušta oduzimanje djeteta od roditelja ili skrbnika na temelju toga što taj roditelj ili skrbnik dopustio svom djetetu da prima zdravstvenu njegu koja potvrđuje rod ili njegu mentalnog zdravlja koja potvrđuje rod”.

Zanimljivo je da mnogi u američkim mainstream medijima zaboravljaju da u društvu i akademskoj zajednici ne postoji konsenzus oko rodnog identiteta (mnogi ga negiraju). Prema rodnim ideolozima spol se “dodjeljuje“ na rođenju i njega određuju kromosomi, a rod osoba može, prema rodnoj ideologiji, sama odrediti.

Unatoč svemu tome, Bidenova administracija podržava ideju da postoje “transrodna djeca“ i članovi Demokratske stranke osuđuju svakoga tko ograničava ili kriminalizira promjenu spola kod djece. U tome im uvelike pomažu LGBTIQ+ aktivisti koji cenzuriraju poznate konzervativce na društvenim mrežama, poput autorice Abigail Shrier, koja je ukazala na negativne učinke “rodno afirmirane skrbi“ maloljetnike. Često bez uspjeha tinejdžeri kasnije pokušavaju poništiti negativne učinke takve zdravstvene “skrbi“.

S druge strane, u mainstream medijima su se počeli objavljivati članci koji upozoravaju na opasnost rodne ideologija. U studenom 2022. u New York Timesu, u članku pod nazivom They Paused Puberty, but Is There a Cost, priznato je da lijekovi koji “afirmiraju spol” mogu dugotrajno naštetiti “transrodnim tinejdžerima/icama”. Autorice članka Megan Twohey i Christina Jewett su u članku isto tako istaknule rastuću zabrinutost u znanstvenoj zajednici zbog rodne ideologije. Članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...