Petak, 26. travnja 2024.

Klimatski aktivisti dobivaju novac za destrukciju društva

Posljednjih mjeseci klimatski aktivisti su prisutniji u medijima zbog svojih performansa, točnije zbog uništavanja dragocjenih umjetničkih djela u brojnim europskim prijestolnicama. Za vrijeme svojih performansa pripadnici “posljednje generacije“ zahtijevaju da se još veća pozornost usmjeri na “klimatsku katastrofu“.

Međutim, ono što se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci, nije iskreni plač “posljednje generacije“ nego način na koji nevladine organizacije financiraju svoje zaposlenike. Njemačke novine Welt am Sonntag iznose šokantne podatke da se prosvjednicima plaća između 520 i 1300 eura za njihove aktivnosti. Članak možete pročitati ovdje.

Novac je nevladinim organizacijama dolazio od berlinske udruge Wandelbündnis (Savez za promjene), koja ima preko trideset izvođača. Podrijetlo novca se može pratiti sve do organizacije Climate Emergency Fund. Njemačke novine Focus su pisale o tome, a članak možete pročitati ovdje.

Climate Emergency Fund je financirao devedeset četiri organizacije i mobilizirao milijune aktivista. O čemu više možete pročitati više ovdje.

Zanimljivo je istaknuti da su početna sredstva za Climate Emergency Fund osigurali: Aileen Getty (iz obitelji naftnih tajkuna Getty), Adam McKay (filmski producent) i Rory Kennedy. Fond je registriran u Kaliforniji.

Treba napomenuti kako nevladine organizacije mame mlade ljude u militantni klimatski aktivizam uz obećanje da će zaraditi “nešto novca“. Iz nevladinih organizacija aktivizam predstavljaju kao perspektivu stalnog prihoda koji je ispravan i pravedan. S obzirom na financijsku potporu, Wandelbündnis ima sredstva za ulaganje u destrukciju društvu i nanošenje štete kulturnim dobrima. Strategija se isplatila jer je o njihovom aktivizmu napisano preko petnaest tisuća vijesti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...