Petak, 26. travnja 2024.

Gospodine, smiluj se! Bogohuljenje pjevačice Madonne

“Pop zvijezda“ Madonna napravila je blasfemične slike za časopis Vanity Fair Italia, predstavljajući se kao Djevica Marija i Isus Krist. Vraćajući se senzacionalističkoj šok-umjetnosti koja ju je 80-ih “proslavila“, 64-godišnja pjevačica je pozirala kao Gospa od žalosti za naslovnicu časopisa, a na dnu naslovnice se nalazi srce probodeno sa sedam mačeva, što je tradicionalna ikonografija za sedam žalosti Blažene Djevice Marije.

U časopisu je isto tako uznemirujuće za mnoge kršćane bilo vidjeti slike Madonne koja tri puta pozira kao Isus Krist tijekom metaforičnog prikaza Posljednje večere, okružena polugolim ženama dok drži kruh (što predstavlja asocijaciju na katoličku misu).

U intervjuu koji je uslijedio nakon objavljenih fotografija Madonna se predstavila kao “žrtva“ žestokih napada Katoličke crkve. Ona tvrdi da je iz Rima „žestoko kritizira Katolička crkva“, jer Katolička crkva, prema njezinom shvaćanju stvarnosti, „nije  bila u stanju shvatiti koliko njezin rad doprinosi nečemu što je dobro“. Očito Madonna ima iskrivljenu savjest.

U nastavku intervjuu uslijedile su daljnje alogične izjave, pa tvrdi da je „brzo shvatila da oni (Katolička crkva) imaju problem“. Smatra da njezin „umjetnički rad ujedinjuje ljude, daje im slobodu izražavanja, jedinstvo. Što predstavlja Isusov nauk“.

Obožavatelji Madonne često zaboravljaju da je napravila karijeru rugajući se svojoj katoličkoj vjeri na razne načine, od portretiranja Isusova raspeća, do pjesama poput Like a Virgin, Like a Prayer i Live to Tell. Njezine posljednje fotografije predstavljaju dodatno posrnuće “pop ikone”, koja često ima potrebu vrijeđati Katoličku crkvu. U konačnici, Madonna je u svom profesionalnom životu odabrala blasfemiju učiniti svojom omiljenim simbolom, a kada popularnost opadne, ona se neizbježno vraća na “odskočnu dasku“ svoje karijere.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...