Četvrtak, 09. svibnja 2024.

U Norveškoj se provodi istraživanje o rasističkoj bijeloj boji

Porezni obveznici Norveške morat će dati više od 1,2 milijuna američkih dolara na projekt koji je posvećen tome kako su Norvežani/ke doprinijeli globalnom širenju “bjeline”, kroz kolonijalizam i bijelu boju, iako Norveška nikad nije imala kolonije.

Istraživački projekt održat će se pod imenom „Kako je Norveška učinila svijet bjeljim” na sveučilištu u Bergenu. U syllabusu projekta piše kako je „bjelina jedan od ključnih društvenih i političkih problema“. Ovdje možete pročitati više o projektu.

Projekt vodi sveučilišna profesorica Ingrid Halland, a ovdje možete pročitati njezinu biografiju. Na svojoj web stranici ovako opisuje novi projekt na sveučilištu u Bergenu: „Diljem svijeta, akcije revolta i žaljenja nastoje se uhvatiti u koštac s našom rasnom prošlošću. U mnogim znanstvenim publikacijama bjelina se shvaća kao prikaz kulturne i vizualne strukture privilegija“.

U projektu se znanstvenici žele baviti s dvije strane bjeline: sistematskim rasizmom i njegovom materijalizacijom u društvu kroz estetiku. Nadalje, u opisu projekta stoji da dvije temeljne premise podupiru ovo istraživanje: „Prvo, bjelina nije samo kulturno i društveno stanje povezano s bojom kože, privilegijama i sustavnom isključenošću, već se materijalizira posvuda oko nas. Drugo, ne može se razumjeti ova materijalizacija bez razumijevanja društvenih, tehnoloških i estetskih uvjeta same boje“.

Glavni cilj projekta je pokazati globalnu ulogu koju je Norveška odigrala u „uspostavljanju bijele kao superiorne boje“. Zasigurno će mnoge građane Norveške zanimati kakvu je ulogu njihova zemlja odigrala u ovom procesu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...