Petak, 26. travnja 2024.

New York Times tuži EU zbog pogodovanja Pfizeru

New York Times tuži Europsku uniju zbog nemogućnosti pristupa tekstualnim porukama koje su razmjenjivali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Kultne američke mainstream novine nisu prve novine koje su pokušale dobiti uvod u tekstualne poruke koje su razmjenjivali von der Leyen i Bourla tijekom pregovora 2020. u vezi kupnje nekoliko stotina milijuna doza cjepiva protiv COVID-a 19. Novinari su se tada nadali da će poruke rasvijetliti pregovore i dogovor postignut između velike farmaceutske tvrtke i von der Leyen u ime dvadeset sedam država članica Europske unije.

Tužba je podnesena 25. siječnja, prema javno dostupnim informacijama, i čeka se odluka Europskog suda pravde.

Više informacija još nije dostupno javnosti, iako su brojni portali i novine potvrdile da su razlog tužbe tekstualne poruke. Uprava New York Timesa je odbila komentirati slučaj, rekavši u izjavi za javnost da uvijek rutinski podnose zahtjev za pristup informacijama i posljedičnu tužbu kada institucija oklijeva dati tražene dokumente.

Novinar Alexander Fanta prvi je 2021. tražio tekstualne poruke u službenom zahtjevu za pristup informacijama, ali mu je rečeno da ih nije moguće pronaći. Vijesti o korupciji u vrhu EU redovito objavljuje na portalu netzpolitik.org.

Istraga pučke pravobraniteljice Europske unije Emily O’Reilly je u siječnju 2022. otkrila da Komisija nije izričito zatražila od ureda von der Leyen da dopusti novinaru da pristupi tekstualnim porukama. Ustvrdila je nepravilno postupanje Komisije EU u tom slučaju.

Njemački list Bild također je podnio tužbu protiv Komisije EU zbog nemogućnosti pristupa informacijama u vezi dokumenata koji se odnose na pregovore o kupnji cjepiva protiv COVID-19 od Pfizera/BioNTecha i AstraZenece. Novinari su dobili neke dokumente, uključujući mailove, ali ne i tražene tekstualne poruke.

Treba napomenuti informaciju da je krajem prošle godine Ured europskog javnog tužitelja otvorio istragu o procesu nabave cjepiva. O čemu više možete pročitati ovdje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...