Četvrtak, 18. travnja 2024.

Sve više “izbjeglica“ živi u zemljama EU

U svom godišnjem izvješću (za 2022.) Agencija Europske unije za azil (EUAA) — organizacije koju podupiru države članice Europske unije – otkrila je šokantne podatke o broju tražitelja azila u zemljama Europske unije.

Broj zahtjeva za azilom porastao je za pedeset posto prošle godine – i ne uključuje više od četiri milijuna ukrajinskih izbjeglica kojima je prema posebnom mehanizmu automatski odobren boravak u Europskoj uniji. Prošle godine registrirano je skoro milijun tražitelja azila.

Ukupno 966 000 zahtjeva za azilom registrirano je u dvadeset sedam država članica Europske unije, Švicarskoj i Norveškoj u 2022., što je brojka nezabilježena od vrhunca europske migrantske krize 2015. i 2016. — što je pokazatelj da Europska unija ne može štiti svoje vanjske granice.

Kao što je zabilježeno proteklih godina, državljani Sirije zatražili su azil više od bilo koje druge nacionalnosti. Državljani Sirije imaju preko 130.000 podnesenih zahtjeva, slijede ih državljani Afganistana s 129.000 zahtjeva, a treći su državljani Turske s 55.000 zahtjeva. Osim toga, brojke pokazuju da su dolasci iz Južne Amerike znatno porasli, s 51.000 državljana Venezuele i 43.000 državljana Kolumbije.

Njemačka, najmnogoljudnija zemlja Europske unije, zabilježila je najviše zahtjeva za “azilom“. Francuska, Španjolska i Austrija bile su na drugom, trećem i četvrtom mjestu po broju zahtjeva za azilom, sa 154.597, 166.952, odnosno 108.490 zahtjeva.

Međutim, Austrija je zabilježila najveći postotni porast od svih članica Europske unije. Zabilježila je 108.490 zahtjeva za azilom prošle godine u usporedbi s 39.930 registriranih 2021. Broj se, dakle, gotovo utrostručio u godinu dana.

U siječnju je Europska komisija, kao odgovor na sve veći broj zahtjeva za azil predstavila plan čiji je cilj ubrzati povratak odbijenih tražitelja azila u njihovu zemlju porijekla. Ostaje nejasno hoće li navodna promjena politike liberalne elite o migracijskoj politici spriječiti europske birače da glasaju za konzervativne stranke koje su kritične prema migracijama. Vrijeme će sve pokazati.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...