Utorak, 16. travnja 2024.

Izglasan skandalozan zakon protiv života u UK

Ako zastanite i pomolite se na ulici ispred bolnice za pobačaje u Engleskoj ili Walesu mogli biste biti uhićeni. Nije važno ako su vaše misli tiho uzdignute Bogu. Jedanaesti članak Zakona o javnom redu, koji je nedavno usvojio parlament Ujedinjenog Kraljevstva, zabranjuje molitvu bilo koje vrste u zoni od 150 metara od ustanova za pobačaj. Ovim zakonom je započela nova era suvremenih misaonih zločina u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Parlamentarna rasprava odvijala se poput nekakvog znanstveno-fantastičnog filma. Zabrinuti saborski zastupnici opetovano su postavljali pitanje: Trebamo li u slobodnom društvu doista kazneno goniti pojedince na temelju njihovih misli? Odlučna oko uvođenja takozvanih “tampon zona“, oporba je tvrdila da su te zone ključne za zaštitu žena koje žele učiniti pobačaj.

U prosincu prošle godine, Vrhovni sud Sjeverne Irske zadao je smrtni udarac slobodi izražavanja. Vrhovni sud ne samo da je presudio u korist “zona cenzure”, već je otišao tako daleko da je podržao legitimitet zabrane „tihe molitve, koja je nepoželjna i nametljiva“. Time je postavljen presedan za ono što se sada događa u Engleskoj i Walesu.

Nakon donošenja novog zakona, potencijal za kažnjavanje misaone molitve je ogroman. Iznenađujuća je činjenica da dvije stotine devedeset i devet britanskih članova od četiri stotine petnaest članova parlamenta smatra da bi molitva na javnim mjestima trebala biti prekršaj prema zakonu.

Zone cenzure doprinose stvaranju pravnog kaosa, osposobljavajući državu da kriminalizira miroljubive aktivnosti na javnim ulicama s katastrofalnim posljedicama za slobodu izražavanja. Pa ipak, zagovornici zakona tvrde da štite žene. Ove “tampon zone“ nemaju nikakve veze sa sprječavanjem uznemiravanja. Ovdje se radi o gušenju određenog svjetonazora – u ovom slučaju stava da svako nerođeno dijete ima pravo na život.

Svatko treba imati pravo razmišljati, moliti i djelovati u skladu sa svojim uvjerenjima. Nakon uvođenja ovih drakonskih zabrana, možemo očekivati ogromne posljedice za fundamentalne slobode u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...